Våga välja cykliska aktier

Precis före jul stöptes Avkastningsport-följen om. Kortsiktigt har bytet till cykliska storbolag lönat sig.
Våga välja cykliska aktier - jhport3_binary_6899941.png

Avkastningsportföljen lade vid årsskiftet ett starkt år till handlingarna. Räknat från startdatum 15 december 2017 var avkastningen vid årsskiftet 15,9 procent jämfört med –4,8 procent för Stockholmsbörsens OMXSGI-index.

I slutet av fjolåret, precis före jul, fick två aktier som utvecklats trögt lämna portföljen: hygienkoncernen Essity samt ventilationsfirman Lindab. Dessutom säkrades en fin vinst i vindkraftsbolaget Arise.

Kapitalet gick till nya positioner i den cykliska verkstadsduon Trelleborg och SKF, i storbanken Nordea samt till en ökning i bilfixarkedjan Mekonomen.

Undertecknads bild är att vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och att risken för en lågkonjunktur har ökat. Samtidigt har många cykliska aktier fallit så mycket att (1) stora vinstfall redan är inprisade och (2) de är attraktivt värderade ur ett längre perspektiv.

Om lågkonjunkturen och vinstfallen dröjer ytterligare en tid kan cykliska aktier studsa upp rejält på 6–12 månaders sikt. En bra parallell är våren/sommaren 2006. Då föll många cykliska aktier med omkring 30 procent innan de rusade till nya rekordnivåer vid börstoppen sommaren 2007.

Är det i stället så att lågkonjunktur och vinstfall står för dörren kan aktierna säkert falla en bit till, då överreaktioner tenderar att ske både på upp- och nedsidan. Den tålmodige kan då möjligen få chansen att köpa till bättre kurser än i dag. Men om aktierna är vettiga långsiktiga investeringar på nuvarande nivåer – varför inte äga dem redan i dag?

Avkastningsportföljen saknar ännu några konjunktursignaler för att tro på en snar amerikansk recession, vilket är det som brukar styra det globala börshumöret (även om Kina naturligtvis blir allt viktigare). Bland annat har den amerikanska arbetsmarknaden hållit upp väl hittills, något som bekräftades av fredagens starka sysselsättningssiffra (+312 000 jobb i december).

I ett positivt scenario kan Avkastningsportföljen om några månader säkra fina vinster i de cykliska innehaven och därefter dra ned på risken i portföljen.

I ett negativt scenario kommer lågkonjunktur och vinstfall redan 2019 och då kan portföljen kortsiktigt tyngas av de cykliska innehaven. Men då vi långsiktigt ser potential redan från nuvarande nivåer är det ingen katastrof om billigt tillfälligt blir billigare. Det viktiga är att undvika de verkligt övervärderade bolagen, där mycket värderingsluft kan pysa ur, samt problembolagen, där dålig lönsamhet och svaga finanser kan bli en giftig cocktail.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight