”Väldigt märklig reaktion på gamla siffror”

Stockholmsbörsen slutade på plus på torsdagen efter en svängig handel under eftermiddagen. Amerikanska makrosiffror fick ner börsen under några timmar.

Statistik över amerikanska konsumentpriser fick index i Stockholm, i likhet med många ledande europeiska börser, att vända nedåt för att senare åter repa mod. Vid stängning var OMXS30 upp 0,7 procent till noteringen 874,7. Omsättningen uppgick till låga 13,4 miljarder kronor.

Statistiken visade att konsumentpriserna i USA stigit med 0,8 procent i juli, jämfört med månaden innan. Siffrorna var klart högre än analytikernas genomsnittsprognos på 0,4 procent.

– Utvecklingen var stark fram till KPI-siffrorna från USA. Talen låg på höga nivåer men reaktionen var ändå väldigt märklig med tanke på att olje- och råvarupriserna fallit kraftigt i slutet av juli och början av augusti. Man handlar på gamla siffror, sammanfattar en mäklarchef, som tror att statistiken för augusti kommer att bli betydligt bättre.

Under torsdagen släpptes även ett antal bolagsrapporter som satte spår i aktiekurserna. SAS steg 4,6 procent till 48:10 kronor efter att ha redovisat en förlust som var lägre än väntat för det andra kvartalet. Även omsättningen överträffade konsensus. Bolaget höjde samtidigt målet i åtgärdsprogrammet Profit 2008 till 1,5 miljarder kronor från tidigare 1,1 miljarder kronor. Därutöver ska kapaciteten dras ned vilket berör 500 tjänster mer än tidigare utsagor.

Tanganyika Oil lyfte hela 9,7 procent till 142 kronor efter att bolaget redovisat en kraftig resultatförbättring för det andra kvartalet.

– Det är en fantastiskt bra rapport och de kom in väldigt bra på vinsten tack vare lägre operativa kostnader och ett bra realiserat oljepris för kvartalet, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

West Siberian hängde med uppåt och noterades för uppgång av samma magnitud. Lundin Petroleum steg 1,5 procent.

Även andra delar av råvarusektorn utvecklades positivt efter stigande olje- och metallpriser. Boliden ökade hela 9,7 procent till 40:60 kronor efter att Goldman Sachs placerat Boliden-aktien på sin ”conviction buy”-lista. Lundin Mining var upp 2:10 kronor till 29:60.

SSAB A steg 2,7 procent till 154 kronor. Stålsektorn var en av de sektorer som utvecklades bäst i Europahandeln efter att både Thyssenkrupp och Salzgitter, Tysklands största ståltillverkare, höjt sina resultatprognoser för 2008.

Husqvarnas aktie backade rejält efter en rapportbesvikelse från amerikanska Briggs & Stratton. Aktien var ned 2,7 procent till 54:50 kronor. Utöver att leverera ett resultat för sitt fjärde kvartal rejält under förväntan passade Briggs & Stratton också på att sänka sin vinstprognos för 2009. Husqvarna använder Briggs & Strattons motorer i sina gräsklippare och traktorer och är det amerikanska bolagets enskilt största kund.

Rapporterande Nibe nådde inte riktigt upp till förväntningarna med kvartalsresultatet som blev 8 procent sämre än väntat. Efter en initial nedgång återhämtade sig aktien och steg 1,5 procent till 50:75 kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.