Vänd kappan efter vinsten

Klädkedjan Kappahl går från klarhet till klarhet. Och fler glada överraskningar är att vänta. Nu trycker vi på köpknappen igen.

Skomakare, bliv vid din läst. Så förklarar vi att vi för sjunde gången på fyra år ägnar papper och trycksvärta åt klädkedjan Kappahl. De sex senaste rekommendationerna har nämligen alla varit korrekta.

Från mars 2010 till december 2012 var vi i varierande grad skeptiskt inställda till aktien. När nyemissionen var i hamn bytte vi fot, och efter en fördubbling på knappt ett år tog vi hem vinsten i början av oktober i fjol vid kurs 39,10 kronor. Aktien är sedan dess upp knappt 7 procent jämfört med börsens nära 13 procent. Och då har Kappahl heller inte bjudit på någon utdelning. Klädkedjans två senaste rapporter får oss dock att trycka på köpknappen igen.

Först och främst gillar vi att vd Johan Åberg fått ordning på Kappahls kostnader. Under första halvåret i bolagets brutna räkenskapsår minskade försäljnings- och administrationskostnaderna med 1,7 procent. ­Vidare stärktes bruttomarginalen med 1,4 procentenheter, varav hela 2,6 procentenheter senaste kvartalet. Det är en viktig signal om att Kappahl fått ordning på sitt sortiment och kunnat sälja fler varor till fullpris, trots den milda vintern.

Mindre upplyftande är försäljningstappet på 1,5 procent under halvåret. Detta är dock inte alls så illa som det ser ut. Huvudförklaringarna stavas nämligen valutakursdifferenser och stängda butiker. Den viktiga försäljningen i jämförbara butiker ökade med 0,3 procent på en svag marknad. Totalt sett utvecklas Kappahl bättre än vi räknade med i höstas och koncernens målsättning om en rörelsemarginal på 10 procent inom 2–3 år ser nu ut att vara inom räckhåll.

För Kappahl har det i det korta perspektivet handlat om att stöpa om ett halvljummet varu­märke som hamnat snett. Många likheter finns med den resa Lindex gjort. Kappahls vd Johan Åberg ska bara göra ompositioneringen snabbare. Den positiva försäljningstrenden visar att bolaget är på rätt väg med sitt varumärkes-, marknads­förings- och sortimentsarbete. Ett exempel är den mycket lyckade kampanjen baserad på Fifty Shades of Grey-trilogin. När H&M samarbetar med designers arbetar Kappahl med en författare. Och det låter på vd Johan Åberg som att fler samarbeten i den stilen kan vara att vänta. I höst samarbetar ­Kappahl med TV4 kring ett nytt tv-program.

Kortsiktigt är bolaget alltjämt ett marginal-case. Det är först när lönsamheten förbättrats några pinnhål som inriktningen kommer att ändras mot tillväxt. Sverige och Norge är mer eller mindre mättade marknader för Kappahl. Och den polska marknaden är så svag, och bolagets lönsamhet så dålig, att fokus även där ligger på omstrukturering. Positivt är att ledningen i kvartalsrapporten aviserade att ett projekt inletts där bolaget ska ta itu med olönsamma butiker i framför allt Finland och Polen.

Mer av samma vara är alltså att vänta i Kappahl, och det är gott nog. Till detta ska dessutom ett nytt butikskoncept adderas. En första testbutik öppnar i Norge i maj, och faller allt väl ut är tanken att från i höst börja uppdatera befintliga butiker. Det nya konceptet är en viktig del i Kappahls nästa tillväxtfas. Om bolaget ska kunna expandera framgångsrikt utanför hemmamarknaderna i Norden går det inte att leva på gamla meriter. Ett vasst koncept är ett måste.

Som vi skrivit tidigare bedömer vi att ett Kappahl med 10 procents rörelsemarginal handlas över 60 kronor. Dit lär aktien inte nå under det närmaste året, men baserat på våra uppjusterade prognoser bedömer vi att aktien kan nå 48 kronor. Dags att stiga på igen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.