Vänteläge i Vänersborg

Verkstadskoncernen VBG Group har fallit tungt på börsen från vårens toppnivåer. ­Värderingen lockar dock inte till köp.

När Sandvik flyttade hu­vud­kontoret från Sand­viken till Stockholm härom ­året blev det ett väldigt liv. Om denna flytt har något att göra med koncernens och aktiens kräftgång låter vi vara osagt. Men visst är det något speciellt med industriföretag som har kvar sitt huvudkontor och en inte obetydlig del av produktionen på hemmaorten.

Tabellen nedan lyfter fram fyra sådana börsbolag, vilka trots olika branschtillhörighet och utveckling, ändå delar en form av kvalitetsstämpel. Värme­bolaget Nibe i Markaryd (se veckans analys på sid 34), badrumsbolaget Svedbergs i Dals­torp, husvagnstillverkaren Kabe i Tenhult och VBG Group i Vänersborg har sedan 1996 tillsammans bara redovisat ett förlustår. Två av bolagen, Nibe och Kabe, kvalar till och med in i ”Aktieallsvenskan” (se veckans tabell på sid 41). Denna vinnarduo kännetecknas av tvåsiffrig tillväxt kombinerat med successivt stärkt lönsamhet.

VBG:s tillväxt på nära 9 procent per år är inte fy skam, men koncernens lönsamhet uppvisar inte en stigande trend, vilket i och för sig är svårt givet den höga utgångspunkten. Slående är i stället marginalens slagiga utveckling. Goda år kan den nå över 15 procent. Usla år som 2009 kan den till och med bli negativ, men vanligare är att den ligger kring dryga 5 procent när konjunkturen är svag. Sett över hela perioden hamnar såväl medelvärde som median på nästan exakt 10 procent.

Som i många andra riktigt cykliska bolag har aktiemarknaden svårt att hantera svängningarna i VBG, med följden att det tenderar att bli kraftiga överreaktioner åt båda håll. Rekordåret 2007 betalade investerarna 14 gånger VBG:s rekordvinst. Aktien bottnade 2009 på drygt 4 gånger rekordvinsten. När lönsamheten förbättrades kraftigt i fjol drevs värderingen upp till 18 gånger vinsten. Efter att verkligheten kommit ikapp är aktien ner 25 procent på ett knappt halvår.

Fyndläge? Inte direkt. På prognoser som antar en marginal något över det långsiktiga snittet hamnar p/e-talet på 15 för nästa år – knappast en fyndnivå. Hade bolaget varit inne i en positiv trend och vi känt potential till höjda prognoser hade aktien varit ett möjligt köp. Nu är läget i stället det rakt motsatta. Andra kvartalet blev en kalldusch med vikande försäljning och ett vinstfall på 35 procent.

VBG:s två största affärsområden, VBG Truck Equipment och Edscha Trailer Systems, säljer utrustning till lastbilar, främst kopplingsutrustning och skjutbara tak till släp. Detta är en mycket cyklisk verksamhet som står för 77 procent av koncernens omsättning. Under senaste kvartalet tyngde bland annat en förköpseffekt, men det finns också frågetecken kring konjunkturen i Europa där VBG-koncernen hämtar nära 80 procent av omsättningen. Vd Anders Birgersson räknar också med en fortsatt svag utveckling under tredje kvartalet.

Ett tydligt tecken på VBG:s Europaberoende är att omsättningen alltjämt ligger cirka 15 procent under rekordnivåerna före finanskrisen. Att ledningen trots det lyckas leverera god lönsamhet är imponerande, men det väcker också frågor om den organiska tillväxtpotentialen framöver. Det är inte förvånande att bolaget listar expansion i BRIC-länderna som en utmaning framöver samtidigt som vd Anders Birgersson är tydlig med att han vill addera ett fjärde ben för att skapa en mer stabil koncern. Givet VBG:s starka finanser finns utrymme att förvärva en ny verksamhet med en omsättning på upp till 600 miljoner.

VBG-koncernen lockar med starka marknadspositioner i mindre nischer, en solid tillväxthistorik och förvärvsmöjligheter. Den slagiga lönsamheten, det stora Europaberoendet och den kortsiktiga osäkerheten utgör samtidigt frågetecken. Till p/e 15 tycker vi riskerna övertrumfar möjligheterna. Plocka upp aktien om den skulle falla under 100-lappen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.