Var fjärde bolåntagare rädd för att inte kunna betala räntorna

Bland bolåntagare med en belåningsgrad på över 80% uppger var fjärde vara rädd för att inte kunna betala sina bolåneräntor i höst. Det visar en undersökning från SBAB.
Var fjärde bolåntagare rädd för att inte kunna betala räntorna - BOENDEKOSTNAD bolån ränta bostad
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Riksbanken väntas höja räntan med ytterligare 0,25% vid dagens möte..

Det statliga bolåneinstitutet SBAB frågade 1 000 bolånetagare hur ytterligare räntehöjningar skulle påverka ekonomin.

För de personer som har en belåningsgrad på över 50% väntas en tredjedel behöva använda sina sparpengar, medan för de som har en belåningsgrad på över 80% uppges var fjärde person vara rädd för att inte alls kunna betala sina bolåneräntor i höst.

”Att så många riskerar att behöva använda sina sparpengar för att betala räntorna är allvarligt då det inte är ekonomiskt hållbart i längden. Dessutom kan konkurrensen om sparpengarna bli hård om också till exempel energikostnaderna stiger igen i höst”, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Från undersökningen framgår det också att 17%, av de med en belåningsgrad på över 50%, skulle se sin privatekonomi påverkas mycket negativt av en till räntehöjning på 0,25%. Enligt Hasselvik förvånar detta inte.

”Många med rörlig ränta har de senaste 18 månaderna fått se sina räntekostnader mer eller mindre fyrdubblas. Det är då förståeligt att även en relativt sett liten höjning ger stora effekter när hushållsekonomin redan är rejält ansträngd från början”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.