Världens dyraste stad för femte året i rad

Singapore koras till världens dyraste stad för femte året i rad. Men den låga inflationen i Japan slår ut flera långkörare från listan.
Världens dyraste stad för femte året i rad - singapore-affarsvarlden-700_binary_6874120.png

För femte året i rad koras Singapore till världens dyraste stad i Economists Intelligence Units rankning av städerna med högst levnadskostnad. Paris och Zürich kommer på delad andraplats.

Städer i Asien–Stillahavsområdet och Europa dominerar listan som släpptes tidigare i veckan. Japanska Osaka och Tokyo har dock knuffats ut från årets topp tio, neddragna av den låga inflationen i Japan.

Så sent som 2013 var Tokyo världens dyraste stad att leva i. den japanska huvudstaden har backat sju placeringar till elfte plats under det gångna året. Hong Kong, som hamnade på andra plats på fjolårets lista, tappade till fjärde plats i år.

Sydney klättrade fyra placeringar, vilket gjorde att den australiensiska staden tog sig in på topp tio. Rankningen är ett resultat av en undersökning gjord i 133 länder.

”Valutafluktuationer fortsätter vara en avgörande anledning för förändringar i rankningen”, skriver EIU i rapporten.

Den försvagade dollarn gjorde att amerikanska städer uteblev från topp tio, trots en ökning i den relativa levnadskostnaden i USA över de senaste åren. New York och Los Angeles hamnade dock på plats 13 respektive 14 på listan över världens dyraste städer, en nedgång från plats nio respektive elva i fjol.

Trots Eurons förstärkning är Paris den enda staden i euroområdet som tagit sig in på topp tio. Den franska huvudstaden fortsätter att vara ”strukturellt extremt dyr att bo i, där bara alkohol, transport och tobak ger värde för pengarna jämfört med andra europeiska städer.

Tel Aviv var den enda staden i Mellanöstern att kvala in på topp tio. Där ligger priserna för transport 79 procent över priserna i New York.

 

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.