Världsekonomins hjälte och skurk
Det tycks som om Brasiliens ekonomiska formkurva har en del gemensamt med landets fotbollslandslag.
I perioder går allt Brasiliens väg. Exporten boomar, Neymar gör saker med en boll som inte borde vara möjliga, tillväxten når rekordnivåer, David Luiz får med sig både hårsvall och lagkamrater på sina offensiva utflykter, 24 miljoner brasilianare tar klivet ut ur fattigdom.
Och så, plötsligt: 1–7 mot Tyskland i VM-semifinalen på hemmaplan. Recession när BNP:n krymper, en miljon människor på gatorna demonstrerar mot stigande priser, misskött ekonomi och utbredd korruption.
Från samba till slowfox på en eftermiddag.
Planet ska mellanlanda i São Paulo och girar så att stadens skyline långsamt tar form i morgondiset. Det är som om någon har duplicerat Manhattans alla skyskrapor om och om igen i Photoshop. De höga husen tycks aldrig ta slut, de bara fortsätter och försvinner i horisonten.
När Rio de Janeiro badar och surfar är São Paulo lokomotivet som drar den brasilianska ekonomin framåt.
– I Rio jobbar man för att leva, i São Paulo lever man för att jobba, säger Jonas Sjöbom, som arbetade i fem år på den svenska handelskammaren i São Paulo och är gift med Juliana från Brasilien.
Investors ordförande Jacob Wallenberg sa för några år sedan i ett brasilianskt affärsmagasin att ”São Paulo är familjen Wallenbergs viktigaste tillverkningsort”. Här finns närmare 200 svenska företag på plats (däribland just Wallenbergbolag som Ericsson, Scania och Volvo) med tillsammans över 30 000 anställda. Men om banden mellan staden och svenskt näringsliv är starka är de snudd på obefintliga till svenska turister.
– Brasilien är generellt inget lätt land att sälja in till svenska företag och turister. Man hamnar ofta i försvarsställning, eftersom mycket av den svenska medierapporteringen handlar om kidnappningar, rån och korruption. Brasilien anses krångligt, farligt och förenat med stor risk, säger Jonas Sjöbom.
Han är konfunderad över att det går 400 000 tur och retur-resor till Thailand från Sverige varje år och bara 15 000 till Brasilien, inklusive reguljärresor.
– Det är lika lång flygresa som till Thailand och kostar ungefär lika mycket. Men de svenskar som upptäcker Brasilien återvänder nästan alltid, säger han.
Fjolårets fotbolls-VM, som spelades i tolv brasilianska städer, har bidragit till att bredda och fördjupa kunskapen om det land som är stort som Europa till ytan, som har 800 mil kust, över 2 000 stränder och som sträcker sig över två tidszoner och fyra klimatzoner.
Men fortfarande tycks det som om alla vägar bär till Rio. Populariteten lär inte minska efter sommar-OS nästa år.
En dag tar vi bussen söderut från Rio och når Angra dos Reis där vi hoppar på en båt till den gamla fängelseön Ilha Grande. Kolibrier hänger stilla i luften.
Praia Lopes Mendes på Ilha Grande kallas ibland för en av världens vackraste stränder, varför man nu skulle tävla i det.
Tillbaka på fastlandet, med en caipirinha i handen i ett gathörn på ett av alla hål i väggen-ställen, diskuterar vi morgondagens fotbollsderby mellan Flamengo och Fluminense på den klassiska arenan Maracanã. När Brasilien mötte Uruguay här under fotbolls-VM 1950 hade uppskattningsvis 210 000 åskådare klämt in sig.
Nu har stadion renoverats och förstärkts och publikkapaciteten korrigerats till knappt 79 000 sittplatser.
Rio har de senaste åren genomgått samma storstädning som Barcelona inför OS år 1992. Varumärket putsas med hjälp av polisrazzior mot favelornas styrande gangstrar.
Jonas Sjöbom följer missnöjet med presidenten Dilma Rousseff och konstaterar att landet inte har råd att göra samma misstag som under förberedelserna inför fotbolls-VM. Bland annat byggde man en fotbollsarena i Manus i Amazonas för flera miljarder. Nu står den tom.
– Å andra sidan är brasilianare bra på att titta framåt och lägga det som har hänt bakom sig, säger Jonas Sjöbom.
Det kan behövas i ett land som ena stunden är hjälten i världsekonomin för att kort senare belönas med kreditbetyget skräpstatus.
Av: Markus Wilhelmson
Flyg och boende
Sedan resebyrån Ving i början av 2000-talet lade ner direktresorna till Natal finns inte längre några direktflyg från Skandinavien till Brasilien.
När Ving i dag flyger till Brasilien arrangerar man så kallade reguljära paketresor till Rio de Janeiro (med flygbyte i exempelvis Frankfurt eller Madrid).
En resa med sju övernattningar i slutet av november ligger på drygt 10 000 kronor per person i dubbelrum på trestjärnigt hotell vid stranden Flamengo.
Samba Travel arrangerar resor till Brasilien och har märkt att kunskapen om och intresset för landet har ökat bland svenskar efter förra årets fotbolls-VM.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.