Varning för små hedgefonder

När värdet rasat minskar hedgefondförvaltarens möjlighet att tjäna pengar. Kombinationen liten fond och kraftigt börsfall ökar risken för att fonden läggs ned.

Börsåret 2008 lär gå till historien som ett av de sämsta i mannaminne. Samtidigt har många hedgefonder haft stora problem. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade nyligen att 350 hedgefonder stängts bara under första halvåret i år. Citigroup har hittills i år lagt ned eller omstrukturerat nio hedgefonder. Häromveckan kom besked om att HQ Bank lägger ned fonden Väring Emerging Markets X, som förvaltats av dotterbolaget Väring Capital. Vid halvårsskiftet var fondförmögenheten 50 miljoner kronor och avkastningen minus 6 procent. Sedan accelererade utvecklingen och sista oktober hade värdet rasat med 33 procent. Några dagar senare fick SEB stänga sin hedgefond, Nordiq Equity Long/Short, efter en nedgång på 36 procent. Vid stängningen var förvaltat kapital 200 miljoner kronor.

Räkna med att fler förvaltare kastar in handduken. Särkilt stor är risken om det är en förhållandevis liten fond som har gått dåligt en längre tid. Det har att göra med att de flesta hedgefonder tar ut både en fast förvaltningsavgift och en rörlig prestationsbaserad avgift. Den fasta avgiften är ofta 1 procent medan den rörliga vanligtvis är 20 procent av avkastningen över en viss nivå. Det kan bli mycket pengar för en duktig förvaltare. Den andra sidan av myntet är att om det går dåligt blir det ingenting. Dessutom tillämpar vanligtvis fonderna det som kallas för “high watermark”, det vill säga att ingen prestationsavgift tas ut förrän tidigare förluster tagits igen. Något som kan bli svårt i de fall fonden tappat ordentligt.

En fondstängning betyder normalt ingen större dramatik. Tillgångarna säljs och pengarna som finns kvar betalas tillbaka till kunderna. I år är dock läget annorlunda. Det finns inte många som har några vinster att kvitta med. Underskott av kapital om högst 100 000 kronor innebär en skattereduktion på 30 procent. Därutöver minskas skattereduktionen till 21 procent av underskottet. Det innebär att den som förlorat en miljon kronor får ett underskott av kapital om 700 000 kronor. Vilket i sin tur ger en skattereduktion om 156 000 kronor, under förutsättning att inbetald skatt räcker till. Underskott får som bekant inte sparas till nästa år.

Tyvärr talar inte alla förvaltare om hur stor fondförmögenheten är. Några lägger utan prut ut uppgiften på hemsidan, andra lägger ut sina senaste rapporter där siffran finns med. Vid genomgång av de hedge- och specialfonder som finns med på vidstående lista hittades några som verkar oroväckande små. Thenberg Covered Call som startades så sent som sista april hade per sista juni en fondförmögenhet om 6,4 miljoner kronor. Vid samma tidpunkt fanns det 18 miljoner kronor att förvalta i Thenberg Hedge, en fond som redan förra året backade 39 procent. Andra småttingar är Atlant Sharp med 21 miljoner kronor och DnB Nor Primus som enligt oktober månads faktablad förvaltar 15 miljoner kronor. Samtidigt saknas uppgift om fondförmögenhet hos Systematiska Fonder, Radar, Carnegie World Wide Long/Short, Ram One, Cicero Amplus och CSAT Classic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.