Varning för smarta prospekt

Emissionsprospekt innehåller inte alltid hela sanningen. Smarteq är ett bra exempel.

Rusningen av företag som vill notera sig har en baksida: risken för fula tricks ökar. Det gör att det kan löna sig att läsa prospekten extra kritiskt.

SBI-aktuella Smarteq är ett exempel på ett företag som lämnat viktiga luckor i prospektskrivningen. Företaget grundades 1996 och har genom köp av Allgons verksamhet inom fordonsantenner och Carant Antenn AB vuxit från 16 anställda till närmare 90 personer på bara två månader. Grundverksamheten är kringutrustning till biltelefoner, men med förvärven ska Smarteq även satsa på så kallade smarta antenner, som till exempel gör det möjligt att positionsbestämma en telefon.

För att klara den snabba expansionen behöver Smarteq pengar, något som företaget räknar med att få in genom den planerade noteringen på SBI-listan. Men en läsning av emissionsprospektet avslöjar en hel del slarv med informationen.

Tingsrätten talar

Prospektet uppger till exempel att företagets VD och grundare Jonas Svensson varit verksam i branschen sedan 1992. Men ingenstans står vari hans erfarenhet består. Bara bankjobb och försäkringsbolagsverksamhet tas upp från hans förflutna.

För att få veta varifrån VD:s branscherfarenhet kommer får man vända sig till tingsrätten. Där kan man hitta Smart Design Holding AB, också det med verksamhet inom kringutrustning till mobiltelefoner. Detta företag gick i konkurs 1996 med skulder på cirka 14 miljoner kronor. Läser man konkursförvaltarens förvaltarberättelse hittar man följande formulering: “Efter konkursförsättandet har framkommit misstankar att egendom frångått bolaget genom brottsligt förfarande, förskingring alternativt trolöshet mot huvudman. Misstankarna är nu föremål för polisutredning.”

Med andra ord: Jonas Svensson misstänktes för stöld av ritningar, kundregister med mera. Husrannsakan genomfördes därför både hemma och på hans kontor. Men enligt Jonas Svensson lades förundersökningen ner i brist på bevis i slutet av 1997.

” I samband med att nya ägare tog över konkursboet gjorde de en anmälan på just de punkterna du tog upp. Det var deras bedömning av läget. Men anklagelserna var ogrundade, vilket visade sig genom förundersökningen.”

Ni nämner inte Smart Design Holding AB i prospektet. Tycker du inte att det ligger i marknadens intresse att känna till vilka företag ledningen haft hand om förut?

“Jo, det kan vara av intresse. Men jag har inget att dölja, utan diskuterar det gärna när någon frågar.”

Men ni valde ändå att utelämna det?

“Ja, det var inte det vi ville fokusera på, det var ett kapitel som var avslutat. Det ska inte behöva påverka vår trovärdighet.”

Tillväxt som strategi

Det går också att fråga sig hur intensivt företagets market maker, Erik Penser Fondkommission, engagerat sig i prospektskrivandet. Försök till exempel bena ut den här strategiförklaringen: “Tillväxt är en huvudstrategi för Smarteq och under de närmaste åren har tillväxt högsta prioritet eftersom det av flera skäl är viktigt för Smarteq att ha storlek.” En annan tänkvärd formulering: “Slutligen ökar Smarteqs lönsamhet automatiskt när företaget växer eftersom större volymer snabbare täcker utvecklingskostnader och ger ökade möjligheter till att sänka underleverantörskostnaderna.”

Brukar inte lönsamheten bli lidande när tillväxten är snabb?

“Ja, automatiskt, det är kanske fel ord att välja egentligen. Det kanske kunde uttryckts annorlunda.”

Jonas Svensson har själv stått för stora delar av prospektet. Och det må så vara att en VD kan råka uttrycka sig olyckligt. Men när det handlar om ett bolag vars börsvärde förväntas bli 330 miljoner kronor, så borde de blivande aktieägarna kräva att fondkommissionären som tar företaget till börsen tar bort de värsta grodorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.