Växande hälsoproblem för direktörer
I senaste Affärsvärlden konstaterades att VD-karusellen på börsen skördar allt fler offer och flera av de styrelseproffs.
Experter som intervjuats inför artikeln varnar för att det allt hårdare trycket på företagsledningarna leder till en kortsiktighet som är av allt annat än godo.
På ett mer personligt plan medför det allt hårdare trycket stora hälsorisker för börsens VD:ar och toppchefer.
En historia når oss på Ekonomi24 om hur en patient med hjärtbesvär söker sig till akuten på ett Stockholmssjukhus och av läkaren får frågan om han jobbar i näringslivet.
”Du vet”, förklarar läkaren, ”det är kvartalsrapporttider nu. Vi brukar märka av det.”
En rundringning bland såväl akutmottagningar som hälsocentraler ger visserligen inga vetenskapliga belägg för tesen, men på livbolaget Alecta har man statistik på att läget börjar bli oroande i företagstopparna.
”Vi kan se på våra siffror att ohälsa och sjukskrivningar ökat oerhört mycket i de högre inkomstklasserna och vi ser att det handlar om näringslivschefer också”, säger Birgitta Rolander, chef för Hälsa & Välfärd på Alecta där man bland annat arbetar med forskning kring hälsa i förebyggande syfte.
”När vi intervjuar näringslivschefer beskriver de sin situation som extremt pressad mellan den egna ambitionen och viljan att räcka till och det de lyckas uppnå.”
”De organisationsförändringar och fusioner som äger rum skapar frustration hos många, samtidigt som de verkar i sin professionella roll så lever tankar och frågor om den egna och medarbetarnas kommande roller i framtiden. De kan inte ge uttryck för den oro och osäkerhet de känner, varken runt sin egen roll eller för företaget i stort. Om de sänder ut sina farhågor ’smittar de ner’ hela organisationen vilket i sin tur innebär det en risk för verksamheten.”
Det första varningstecknet på den ”onda cirkel” som flera beskriver sina hälsotillstånd som är dålig sömn.
”De kan inte släppa tankarna på jobbet utan lever med ett ´snurrande´ i huvudet. Förutom att det påverkar psyket negativt så är det farligt fysiskt sett; sover man inte kan inte kroppen återhämta sig som den ska under natten och till slut sliter man ner sig”, säger Birgitta Rolander.
Det leder i sin tur till stress och att man hamnar i riskzonen för utbrändhet. Koncentrationssvårigheter, problem med att inhämta ny information, minnesförluster och i förlängningen stressrelaterade hjärtbesvär är vanliga därpå följande sviter.
Claes Trollestad, docent i livsåskådningskunskap och verksam bland annat på Handelshögskolan i Stockholm, har för Alectas räkning nyligen genomfört ett forskningsprojekt baserat på djupintervjuer med 15 höga chefer ur svenskt näringsliv.
”Det de alla berättar om är att de lever under ett stort tryck. De har ambitioner med sin familj, med den egna personliga utvecklingen och enorma ambitioner med sina professionella liv. Samtidigt har kraven från ägarna blivit allt tuffare. De för en ständig kamp för att få ihop sina liv och misslyckas ofta”, säger han. ”Jag har haft rätt många ur näringslivet på olika former av ’retreat-kurser´ under åren och det finns en längtan efter att tala om sånt här. Men i det tempo de måste köra på i är det sådant som ofta sätts på undantag”, säger han.
Något hopp om att kunna förändra sin roll är det dock få som har, enligt Trollestad. Machoattityden om att ”den som sig i leken ger får leken tåla” gäller stenhårt.
”Många känner sig väldigt fångade och de talar inte om några alternativ. De gör det lilla de kan för att få ihop sina liv bättre men har nog givit upp hoppet om att förändra sin egen situation. De verkar sätta sitt hopp till att de som kommer efter ordnar det bättre för sig.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.