Vd:n miljardär när MTG:s ryska juvel går till börsen
Enligt uppgift till Affärsvärlden.se påbörjar idag Deutsche Bank bearbetningen av investerare inför den kommande noteringen av CTC Media på Nasdaq. CTC, där MTG äger 43 procent, lämnade in registeringsansökningar till den amerikanska finansinspektionen SEC i början av mars, och även om inget är officiellt tyder mycket på att noteringen kommer att äga rum någon gång i mitten av maj.
Och det är en verklig godbit som MTG väljer att ta till börsen. CTC Media äger tv-nätverken CTC Networks och Domashny som med en sammanlagd marknadsandel på cirka 14 procent är Rysslands fjärde största tv-bolag och når totalt 100 miljoner ryssar. Och det är en marknad som växer så det knakar, i år väntas tv-annonsmarknaden in Ryssland enligt prognoser växa med närmare 30 procent till cirka 3 miljarder dollar. CTC Media
omsatte förra året 237 miljoner dollar, en ökning med över 50 procent jämfört med året innan. Lönsamheten är hög, med en rörelsevinst ifjol på 90 miljoner dollar. Investerarna väntas därför kasta sig över bolaget.
– Det kommer att bli en flygande värdering av CTC, konstaterar Jacob Wall, analytiker på ABG Sundal Collier.
Han värderar CTC till 1,9 miljarder dollar, drygt 14 miljarder kronor, men enligt uppgift till Affärsvärlden.se siktar de inblandade investmentbankerna på en värdering mellan 2-3 miljarder dollar, 15-22,5 miljarder kronor.
För MTG är CTC en verklig vinstlott. Bolagets 43-procentiga andel ser ut att vara värd mellan 6,5 och 9,5 miljarder kronor, eller mellan cirka 100 och 140 kronor per MTG-aktie.
Det ska jämförmas med de 20 miljoner dollar som MTG för fyra år sedan betalade för 36 procent i CTC. Totalt har MTG uppgett att man investerat mindre än 750 miljoner kronor i kanalen vilket innebär att man redan fått tillbaka pengarna minst tio gånger om.
I fredags steg MTG-aktien kraftigt efter att de nya värderingarna börjat sippra ut. Idag handlas den i 388 kronor. I samband med noteringen gör CTC en nyemission, som kommer att späda ut MTG:s andel till strax under 40 procent. Näst största ägare i CTC är den kontroversielle ryske affärsmannen Mikhail Fridman med sitt bolag Alfa som äger 31,5 procent före nyemissionen.
Men det är inte bara MTG som gör ett ordentligt klipp när CTC noteras. Stor vinnare är bolagets vd Alexander Rodnyansky. Av de handlingar som CTC lämnat in till SEC framgår att han 2003 förhandlade till sig ett guldkantat optionsavtal.
Totalt har han rätt att teckna 9,3 miljoner aktier, eller drygt 6 procent av bolaget före emissionen. Hälften av optionerna har en lösenkurs på 1,19 dollar och resten 1,79 dollar. Baserat på de värderingar som nu cirkulerar, 2,5 miljarder dollar, kommer CTC att säljas ut till en kurs runt 18 dollar per aktie. Det innebär att Rodnyanskys optioner värderas till 1,1 miljard kronor. Av SEC-dokumenten framgår också att han i samband med noteringen kommer att sälja 3,1 miljoner optioner och därmed plockar hem en vinst i storleksordningen 380 miljoner kronor.
Det framgår också att Rodnyansky fått en löneförhöjning och nu tjänar 500 000 dollar om året med rätt till bonus på upp till 300 000 dollar, totalt runt 6 miljoner kronor.
Även övriga ledningen har stora optionsinnehav. Totalt ägde de den 1 mars 1,5 miljoner optioner med lösenkurs på 2,37 dollar, värda cirka 175 miljoner kronor.
Det framgår också att styrelseledamoten och medgrundaren av CTC, Peter Gerwe har fått optioner värda 240 miljoner kronor.
Förutom att vara vd i CTC Media, är Alexander Rodnyansky grundare och storägare i grannlandet Ukrainas största tv-bolag Studio 1+1, som bland annat tagit fram idéen till en av CTC största tittarsuccér. Rodnyansky äger 40 procent av Studio 1+1 som förra året köpte program av CTC för 2,6 miljoner dollar. Han äger också 40 procent i tyska Innova Film som också har miljonaffärer med CTC.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.