”Vd-rabatt i Swedbank”

Svängningarna på börsen får den mest ärrade att darra på den dubbla manschetten. Var det ”herr Dax” härjningar som fällde börsen? Och var det då han, den franska tradern, som sänkte USA-räntan 75 punkter?

– Förlorar man 45 miljarder borde den underliggande vikten ha varit rätt häftig, säger en mäklare med silvertinningar.

– Åtminstone ett par procent ska ju ha kommit från Soc Gens stolligheter. Dessutom snackas det om problem i hedgefonder och att en indisk emission dränerade likviditeten. Och så monolines. Flera saker samspelade och fick börsen på knä, säger en backslick och skakar på huvudet så håroljan skvätter.

Många Ceasarsallader har i veckan kryddats av beska uttalanden kring kreditvärderingsinstitutens roll i den nya skandalbranschen: monolines.

– Det ser riktigt illa ut och vad jag förstår beror det mycket på uppblåsta ratingar av korrupta ratingsinstitut. Igen. Monolines kan kosta lika mycket som subprime, eller mer till och med, säger en mörkblå dubbelknäppt med utrymme för ölmage.

När det gäller boksluten är siffrorna okej så här långt, enligt magen, men det räcker föga i den här miljön. Och det drar ihop sig till Ericsson.

– När det gäller fundamenta kan det bara vara dåligt, men kursen har fått stöd av speck om sparprogram. Blir det inget sånt så får de lösa upp lite mer reserver. Problemet är väl att det inte finns så mycket kvar, säger en flerstjärnig fondförvaltare.

Investors offentliga sågning av Ericssons kommunikation är också en snackis.

– Varför kritiserade Börje Ekholm Ericssonledningen så öppet på presskonferensen? Kommer han inte igenom på styrelsemötena? undrar stjärnan.

Ett sparpaket som innebär att omkring 10 000 anställda får gå ligger i förväntningarna, enligt våra silvertinningar.

– Och så måste det bli lite bättre marginaler i Networks. De får inte visa försämrade marginaler i det här läget, då blir aktien kvar på 10 kronor plus ett bra tag, säger tinningen som tycker att det finns annat som är klart mer köpvärt än Ericsson. Det är verkstad och konjunkturen som avgör tempen på börsen.

– Frågan är om vi inte har bottenkänning i verkstad. Även dagar med vild cirkus fungerar handeln i verkstad, som Sandvik, Atlas och Alfa, bra. Och i SKF, som säkert tvålar till med en extrautdelning.

Ett par penny loafers med koll på kåkar oroas över kreditkrisens effekter.

– Fastighetsrådgivarna snackar om att priserna på kommersiella fastigheter ligger still, men jag är övertygad om att de har gått ned. Marknaden har helt förändrats under hösten och det finns inga köpare där ute längre, säger loafern, som tror att värdeminskningarna slår mot bolagens resultat.

– I Castellum såg man inget. Men det lär dyka upp minusposter hos bolagen förr eller senare, och jag är inte säker på att aktiemarknaden är beredd på vad som kan hända, befarar loafern.

Att Bure ska renodlas mot utbildning förvånar inte ett par färgstarka hängslen från Brooks Brothers.

– Det är ytterligare ett steg på vägen mot en storaffär med Skanditek. Det märkliga är hur de tajmade releasen. Mitt i värsta börskaoset och några veckor före rapporten, säger hängslena som spådde en affär mellan bolagen redan i våras.

Stinkaren från Boliden förra veckan är en annan gjuten snackis.

– Det var många som tyckte aktien var billig efter höstens ras och som förlorade riktigt mycket pengar. Det är kriminellt klantigt. Man behöver inte vara raketkonstruktör för att följa Boliden. Det är ju bara att hålla koll på zinket, kopparn och dollarn, säger en monogramprydd skjorta i egyptisk bomull.

Och bankerna är ett fortsatt favoritämne. Först letade man strukturaffärer. Nu letar man kreditförluster. Och hoppas på nya vd:ar.

– Swedbank är den billigaste banken. Baltikum tynger, men det finns en ledningsrabatt också. Utlänningarna har inget förtroende för Jan Lidén och hoppas på ett skifte där. Det skulle gynna aktien, säger monogrammet.

Från annat håll hör Golvet att det kan bli nedskrivningar på 10 miljarder i SEB. Obligationsportföljen ska vara anledningen. Men ingen bank går säker.

– Vi lär få en smäll i bankerna innan det här är klart. Det kan mycket väl börja med Exista på Island. De har visserligen bra bolag men inget kassaflöde. Då blir det press på Sampo och sedan på Nordea, säger en maltwhisky.

Ingen rök(ighet) utan eld.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets