Veckans drink från Börsens Bartender: 2L2S2E2B

Vad är nu det där för urspårad beteckning på en perifer Star Wars-karaktär, kanske du undrar? Svaret: den ena halvan av finansmarknadens mest använda tvillinglägesfloskel.
2L2S2E2B
Foto: Hans-Olov Öberg

Just nu svajar marknaden betänkligt. ÄR ränteuppgångarna verkligen inprisade fullt ut? Hur påverkar inflationen efterfrågan på sikt? Hur långt blir kriget? Vad gör Kina åt Covid-våg 23? Så många frågor och verkligen inte många svar.

”Men vad ska jag göra?” frågar du din trogne trader. Tradern som förstås tillbringat hela förmiddagen med att täcka positioner åt såväl optimister som pessimister, minns inte ens när en balja kaffe senast serverades och rycker på axlarna, som traders gör:

”Alltså… vi är i läget…öh… too late to sell, too early to buy.”

Därefter hör du snabba steg i riktning mot pentryts kaffebryggare.

Det här är ett klassiskt tvekläge som oftast innebär att man lugnt kan fortsätta att sälja av risken. Men är det säkert? Nej. En rekyl kan utlösas närsomhelst och marknadens nerver är i samma dallring som e-strängen på en konsertmästares violin i sjunde läget.

När Börsens Bartender studerar börsen och alla som kommenterar den, står det klart att det är exakt här vi står – som så många gånger förr. Men vänta inte för länge. Ty begreppet ovan har som alla inser en ondskefull tvilling och resan mellan di tu är sällan lång:

”Too late to buy, too early to sell”

De som fastnar mellan tvillingarna kommer förstås att dö en fasansfull performancedöd. Gör inte det! Sitt inte på händerna utan blanda i stället denna spännande investerarfavorit.

Med tanke på att namnet på cocktailen innehåller fyra 2:or, gör förstås receptet det också.

RECEPT

• Fyll en festlig bägare med is.
• 2 cl gin. Varför inte spexa till det och beställa Alnö Gin? Den tillverkas inte långt från skogsindustrins hjärta i Sundsvall.
• 2 cl mörk rom. Välj en favorit.
• 2 cl limoncello – den sötsura semesterfavoriten som, precis som marknaden, är bättre än sitt rykte.
• 2 cl Aperol – en symbol för den tanklösa massmarknadens tvära kast. ”Vi dricker Cava Aperoooool, och kastar pengar i ett hååååål”

Senast bjöd Börsens bartender på drinken ”Skadeglädjebägaren”. Du hittar receptet här

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.