Ståndfaste apan slår förvaltarna – så börsens bartender bjuder på ”Apans år”

En är lagom - två är för många. Och tre är absolut inte nog. Så brukar man säga om drinken "Apans år" - som är vad Börsens Bartender bjuder på denna vecka.
Ståndfaste apan slår förvaltarna – så börsens bartender bjuder på ”Apans år” - 6334D8C0-6145-464C-B84A-92DBE13B8F2A
Foto: Hans-Olov Öberg

”Om det någonsin varit ett år där man lika gärna kunde vara apan med dartpilarna, är det i år”. Visserligen säger salesbossar alltid det i talet på julfesten för anställda och kunddjävlar någonstans mellan tredje och fjärde snapsvisan, men detta Annus Simia Faecibus är det måhända sannare än på länge.

Till råga på allt har en branschkollega faktiskt fastslagit att apan med pilarna leder över andra förvaltningsstrategier. Så måhända är det inte så konstigt att eder Bartender innevarande vecka bjuder på en hyllning till vår ståndfaste apa, som utan annan bonus än en säck med nötter då och då, levererar avkastning som de flesta nollbetaförvaltare bara kan drömma om.

Vi bartenders har länge inspirerats av apor i cocktailmakandet. Mest berömd är nog ”Monkey Gland”, som komponerades av den legendariske bartendern Harry MacElhone på Harrys Bar i Paris redan under förra tjugotalet.

Namnet ”apkörtel” var en blinkning till det rådande modet att montera in dylika i människor (läs äldre män) för att öka energi och virilitet. Huruvida dagens cocktail fungerar som modern testosteronsalva återstår för läsaren att ta reda på.

RECEPT STÅNDFASTE APAN

  • Börja i ett stort martiniglas med tre skvättar chokladbitter och 1 ml mörk rom som sköljs runt i glaset tills det täcks av en brun hinna
  • Tillsätt en isbit av medelstorlek, därefter…
  • 4 cl romfatlagrad gin (saknas denna, välj en sötare rom, exempelvis Hernö eller Lydéns Old Tom)
  • 1 cl torr bananlikör (halvera om Bols är det enda som finns)
  • …och toppa sedan upp med söt Coca-Cola. (cirka 6-8 cl)

Vad vi får? En blandning mellan en elegant Martini och en Rom & Cola. Spritstarkt, men inte SÅ tuff som en Martini. Därtill söt, men inte SÅ söt som en Rom & Cola. Som man brukar säga: ”En Apans år är lagom, två är för många och tre är absolut inte nog.”

Senast bjöd Börsens Bartender på Blå Kilowattimmen. Du hittar receptet här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.