Veckans drink från Börsens Bartender: Qocktail-Quinnor

För att uppmärksamma Internationella kvinnodagen bjuder Börsens Bartender på en cocktail som inte kunde åstadkommas utan kvinnliga influenser.
Börsens bartender - Qocktail-Quinnor
Qocktail-Quinnor. Foto: Hans-Olov Öberg

Hur känns det att jobba i en bransch som är, om möjligt ännu mer manligt dominerad än finansbranschen?” undrade en kund häromveckan. Rusningen hade ännu inte börjat, men just denne klient hade efter ett glas ”husets Amarone” (som om det var 2001 igen) beställt ”en riktigt hårig Old Fashioned” och slagit sig ned i Chesterfieldhörnet med tweeden gnisslande mot det nypreppade sofflädret. En god bartender mästrar aldrig en kund, men en vänlig puff på vägen kan man ju tillåta sig.

”Alltså… det är ju kvinnorna som skapade den här branschen, och många kvinnor som för den framåt, det tänker man ju inte så ofta på.”

”Skitsnack.”

”Sanning. Redan på medeltiden stod ensamma kvinnor för merparten av serveringsställena i svenska städer. På sjuttonhundratalet omvandlade en svenska grevinnan Eva de la Gardie potatis till brännvin. Och sådär har det fortsatt. Kitty Hustler, en barägare från Buffalo, var med och uppfann cocktailen du har i handen. Den legendariska bartendern Ada Coleman förädlade idén i England. Och även idag är en stor del av bartendereliten – i Sverige och internationellt – kvinnor. Kunden kastade en misstrogen blick omkring sig.

”Vad tusan, jag … går nog över på champagne i stället. En klassiskt manlig sport.”

”Vad får det lov att vara?”

”Öh… en Veuve Cliquot, kanske?”

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen bjuder även Börsens Bartender på en cocktail som inte kunde åstadkommas utan kvinnliga influenser:

QQ-RECEPT

I ett rörglas med rejäl isbit:
• 5 cl Stockholms Bränneri Dry Gin (Bränneriet grundat av Anna Wikner med make)
• 1 cl Spriteriets Torr Vermouth (Grundat av Charlotta Nyfeldt)
• 0,5 cl Spriteriets Rosé Vermouth
• 3 dash Regan’s Orange bitters (Produceras av familjeägda Sazerac)
• Rör tio varv, sila ned i klassiskt Martiniglas.

En twist på Dry Martini som blir välbalanserad och harmonisk utan att förlora något av grundidén.

”En dry martini är perfekt. Två är för mycket. Tre är inte på långa vägar tillräckligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.