Veckans drink från Börsens Bartender: Nyckeln

Ingen drinklista med näringslivsinriktning är komplett utan sinnebilden för den svenska finanskraschen.
Foto: Hans-Olov

Projektet Börsens bartender började som en Twitterdiskussion mellan författaren, ekonomijournalisten och finansanalytikern Hans-Olov Öberg och chefredaktören på Affärsvärlden. Boken är en praktisk och användbar guide för cocktail-intresserade näringslivsmänniskor på flera olika sätt: här får du lära dig grunderna för en lyckad cocktail, vägen till tvättäkta cocktailnörderi och därtill hyllas ett 40-tal näringslivsfenomen.

Hur kraftig är en Norrlandsboom? Överlever man en Kreuger Special? Och vad gör Saxborn on the beach?

Affärsvärlden kommer regelbundet att publicera drinkar och recept från boken. När omikron nu skakar börserna passar en drink på tema finanskraschen som hand i handsken:

Det var klockan 14.00 den 3 oktober 1990 som skalvet inleddes med att finansbolaget Nyckeln, som ditintills levt gott på att finansiera stora delar av såväl inhemska som internationellt hemska fastighetsförvärv, lät meddela att man ställde in betalningarna. Följderna av detta utsmugna pressmeddelande gick just då inte att överblicka, men i efterhand är facit förstås exakt. En cocktail på Nyckeln-tema är förstås en rejäl utmaning: här ska vi fånga livsfarlig aningslöshet, obalanserad expansion och bristande kontroll i en ändå rätt klassisk miljö – den konservativa finansbranschen. Lyckligtvis finns den perfekta drinktolkningen på nära håll: en litet för stor Dry Martini som görs »halvdirty«. Ty med Martini är det ungefär som med Nyckelns fastighetskrediter – den första är för litet. Den andra egentligen för mycket och den tredje inte på långa vägar nog.

RECEPT NYCKELN

• 8 cl Plymouth Gin
• 1 cl torr Vermouth (vi rekommenderar Spriteriets torra, men för
den riktigt konservative duger
självfallet Noilly Prat, eller varför
inte Carpano?)
• 3 dash Angostura
• En välsmakande oliv, med en
liten skvätt spad.
• Citronzest

I vanliga fall rekommenderar vi att man rör sin Martini (tio varv med bisarra mängder is i rörglaset är metoden), men för att ytterligare grumla blandningen och skapa en känsla av fiktiv flärd (»shaken, not stirred«): skaka den vilt!

EN ANNAN DRINK FRÅN BOKEN

Börsens bartender har tidigare presenterat drinken Reefat. Inspirationen kommer från Reefat och hans Fermenta var de som påminde aktiemarknaden om prefixet risk i riskkapital. Här kan du se receptet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.