Veckans drink från Börsens Bartender: Spaquiri

Hur gör man en spaquiri, undrar du kanske? Här är grejen: ingen vet vid beställningstillfället. Du betalar (alldeles för mycket, troligen) för ett tomt glas, som bartendern på sant efterfestvärdmanér fyller med det han får tag på och känner för. Sedan går han då och då förbi ditt bord och tar en klunk i ”förvaltningsavgift.” På det hela taget betalar du för en slags bartender-voodoo.
Foto: Hans-Olov Öberg.

Projektet Börsens bartender började som en Twitterdiskussion mellan författaren, ekonomijournalisten och finansanalytikern Hans-Olov Öberg och chefredaktören på Affärsvärlden. Boken är en praktisk och användbar guide för cocktail-intresserade näringslivsmänniskor på flera olika sätt: här får du lära dig grunderna för en lyckad cocktail, vägen till tvättäkta cocktailnörderi och därtill hyllas ett 40-tal näringslivsfenomen.

Hur kraftig är en Norrlandsboom? Överlever man en Kreuger Special? Och vad gör Saxborn on the beach?

Affärsvärlden kommer regelbundet att publicera drinkar och recept från boken. Här kommer en drink för den som vill smaka på 2021 års starkast surrande finansiella fluga.

RECEPT SPAQUIRI

• 4 cl av din favorit bourbon. (Vi rekommenderar Elijah Craig Bourbon)
• 1,5 cl Kokosnötslikör. Standardvarianten Malibu från Systembolaget fungerar utmärkt.
• 1 cl Velvet Falernum. (Kan hoppas över om hyllan är tom, eller ersättas med 1 cl ljus rom)
• 3 dash Bitter Truth Chocolate Bitter. (Kan ersättas med några droppar Créme Cacao)
• 3 dash Scrappys Orange Bitter. (Kan ersättas med Angostura)

Röres tio varv med is, silas ned i lämpligt glas (fyllt med ny is).

Dekorera konstnärligt med Jordgubbe och en diskret skiva apelsinskal.

EN ANNAN DRINK FRÅN BOKEN

Börsens bartender har tidigare presenterat drinken Power Play, för den som vill ge sig in i en riktig kraftmätning på miljardnivå. Här kan du se receptet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.