Veoneer-partner kan noteras innan årsskiftet

Fordonssäkerhetsbolaget Velodyne har anlitat flera banker i förberedelse för en börsnotering i slutet av året.

Velodyne, som utvecklar system för aktiv fordonssäkerhet via så kallad lidar-teknologi, siktar på att överträffa 1,8 miljarder dollar i bolagsvärde vid börsnoteringen senare i år, skriver Business Insider (BI) med hänvisning till källor.

1,8 miljarder dollar är den värdering som nåtts via privata kapitalanskaffningsrundor.

Teknologin som utvecklas av Velodyne baseras på optiska mätinstrument som scannar av omgivningar i 360 grader med laser och kan användas av självkörande fordon. Det saknas fortfarande en standard för fordonsindustrins självkörandeteknologi. Den självkörandeteknologi som Tesla använder sig av och som just nu av många anses ligga i framkant baseras inte på lidar utan på en kombination av kameror och mjukvaror. Teslas vd, Elon Musk, har också förutspått att lidar-teknologin går mot en säker död. Fler aktörer än Ford har dock gjort satsningar på lidar, bland annat Volvo Cars genom utvecklingssamarbete med uppstartsbolaget Luminar.

Veoneer, som är en avknoppning från Autoliv och börsnoterades i juli 2018, har sett en negativ kursutveckling. Aktien är ned nära 70 procent från toppnoteringen i augusti i fjol. Bolaget har viss verksamhet inom lidar, men huvudaffären är inom kameror och radar.

Velodyne har inte kommenterat uppgifterna om en förestående börsnotering.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här