Verkstadsbolag plockas in i Swedbanks fokusportfölj

I veckans uppdatering av Swedbanks fokusportfölj görs främst ändringar inom verkstadssektorn. Exempelvis plockas SKF in i portföljen.
Verkstadsbolag plockas in i Swedbanks fokusportfölj - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

Swedbank ser ännu en strukturellt gynnsam miljö för risktillgångar, drivet av en återhämtning i ekonomin, låga räntor och fortsatta stimulanser. Främst förordas bolag som gynnas av ett återöppnande av samhället och en sekventiell återhämtning i ekonomin. Det skriver Swedbank angående i sin fokusportfölj.

I veckans uppdatering görs främst ändringar inom verkstadssektorn. Vikten minskas i Trelleborg med 4 procentenheter. Detta efter en mycket stark kursutveckling den senaste månaden. Dessutom plockas SKF in.

”Då vi fortsatt förordar bolag som gynnas av en sekventiell återhämtning i ekonomin vill vi dock ur ett portföljperspektiv vidhålla en tydlig exponering mot verkstadssektorn, varvid SKF inkluderas med 6 procentenheter. Dessutom höjs vikten i Assa Abloy med 2 procentenheter. För att skapa utrymme för denna vikthöjning inom verkstadssektorn tas vidare Mekonomen ut ur portföljen”, skriver banken.

Vad gäller SKF, som är en marknadsledande tillverkare av kullager, menar Swedbank att även om efterfrågetillväxten toppat är industricykeln stark. Banken ser även en successiv normalisering av bilproduktionen. Att stålpriset kommit ner betydligt från höstens toppnoteringar innebär också att insatsvaror inte längre skapar samma motvind som tidigare varit fallet.

”Med en värdering om P/E 12,6x 2022E, finner vi att SKF har ett tydligt värderingsstöd i absoluta termer. Relativt industrisektorn, vilken värderas till P/E 22x 2022E, handlas nu också SKF till en historiskt hög värderingsrabatt”, skriver de.

Swedbank menar att konsensus för närvarande ligger för lågt vad gäller försäljningstillväxten. Detta ger utrymme för bolaget att överraska på ovansidan och estimaten kan komma att behöva justeras upp. .

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.