Vi älskar kontanter

Utdelningarna höjs en efter en. Trenden är tydlig, många bolag mår bra. Affärsvärlden har vaskat fram favoriterna bland aktierna med hög direktavkastning.

Självaste Hennes & Mauritz, börsens största företag och landets mesta tillväxtbolag, drar till med en extrautdelning och slår därmed helt plötsligt bästa bankräntan.

Låt vara att det är en engångshändelse, men klädjätten är inte ensam om att signalera att balansräkningen är stark och att framtidsutsikterna är ljusa.

Majoriteten av de större börsbolagen som har rapporterat har höjt sina ordinarie utdelningar. Det gäller allt från Billerud till Orc Software. Utdelningarna lär därmed återigen slå rekord i år.

Och det mitt i vad många betecknar som en lågkonjunktur.

Börsen fortsätter däremot att falla och därmed förefaller det ännu mer rätt att köpa aktier med hög utdelning. Det hjälper föga med en direktavkastning på 4-5 procent när börsen rör sig så pass kraftigt som den gör nu just nu.

Men jämfört med alternativen – tillväxtaktier eller bankboken – känns det som en bra strategi för den som ändå vill äga aktier. Utdelningarna sätter på något sätt ett golv som gör att aktierna inte kan falla hur djupt som helst. De är dessutom en oerhört bra signal om att företagen mår bra.

En granskning av aktieindikatorn visar att hela 75 bolag ger en högre utdelning än bankräntan. Det betyder ungefär ett av fem bolag på hela Stockholmsbörsen. Men betänk då att endast en handfull av de 70-80 bolag som introducerats på börsen under de senaste åren över huvud taget lämnar någon utdelning.

Situationen börjar snart påminna om det sömniga 1970-talet då storbolagen gav rejäla utdelningar varje år. Skillnad är dock stor – då var såväl räntan som inflationen betydligt högre, vilket gör att den reala avkastningen är mycket bättre i dag.

Affärsvärlden har listat tio aktiefavoriter som alla ger en hög utdelning och därtill är köpvärda på andra meriter. Enbart hög utdelning räcker nämligen inte som köpargument.

Som vanligt är ambitionen att få riskspridning genom att välja aktier ur olika branscher: fastigheter, bank, verkstad, skog, stål, kemi och en grossist.

I fastighetssektorn blir det Drott och Wihlborgs, som länge har varit favoriter tack vare väntade strukturförändringar och höga substansrabatter, trots att avkastningen på eget kapital är god. Den som köper Wihlborgs får dessutom del av aktier i Klövern. Fallhöjden förefaller väldigt begränsad i båda bolagen.

Affärsvärlden fortsätter samtidigt att slå ett slag för bankerna vars aktier vägrar att stiga trots att värderingen är häpnadsväckande låg. Förr eller senare får alla aktier sina rätta priser och utdelningarna kan vara det som förändrar bilden denna gång. Föreningssparbanken och SEB är mest spännande i dagsläget, men även de andra två, Handelsbanken och Nordea, fungerar bra.

Volvo har flera dåliga år bakom sig och inte heller detta år blir någon höjdare. Men balansräkningen är stark och slaktvärdet betydligt högre än nuvarande aktiekurs, varför utdelningen knappast kommer att förändras. Att köpa Volvo till nästan 6 procents utdelning kan inte vara fel.

Seco Tools har alltid varit en högutdelare och kommer troligen att så förbli. När konjunkturen väl vänder, finns det en fin hävstång i bolaget, som måste anses som en riktig lågriskplacering. Samma sak kan sägas om Holmen. Låg skuldsättning, starka kassaflöden och ett slaktvärde som ligger 50-70 procent över dagens börskurs gör aktien till ett bra köp till en begränsad risk.

SSAB har investerat färdigt och ska nu skörda frukterna. Minst 5 kronor kommer i utdelning från bolaget, som dessutom går mot stigande vinster.
Lilla NEA är en elgrossist med mycket god lönsamhet. Bolaget har en nettokassa på 25 kronor per aktie och kursen ligger under hundralappen. Karlshamn vände sin dåliga utveckling för några år sedan och är återigen lönsamt. Aktien kan köpas till 10 gånger vinsten, vilket är billigt för ett så stabilt företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.