”Vi är inte för stora, tvärtom”

Fortums vd Mikael Lilius vill se större nordiska elbolag gå samman för att bli ännu större och starkare. Det ska hindra de europeiska branschgiganterna från att ta över.

Ett oligopol som domineras av ett fåtal jättar? Så är det inte alls, tycker finska Fortums chef Mikael Lilius. Han vill koncentrera elkraftbolagen ytterligare och varnar för att om inte de nordiska elbolagen tar sig samman och går ihop i större enheter finns det risk att stora, glupska europeiska bolag tar över marknaden.

– Vill vi ha en nordisk elindustri så måste vi blunda för nationsgränserna. Jag tror och hoppas att vi ska kunna bygga upp starka nordiska konstellationer. Det är en förutsättning för att vara med i nästa omgång (av konsolideringen). Jämfört med de nordiska bolagen så har till exempel våra tyska konkurrenter enorma finansiella muskler

De ligger i en helt annan klass, säger han i en intervju med Affärsvärlden.

I Sverige styr tyska E.On Sydkraft medan franska Electricité de France har kontrollen över Graninge. Den nordiska marknaden är attraktiv bland annat på grund av låga elproduktionspriser, mycket elintensiv industri och ett klimat som gör att nordborna konsumerar mer el per person än i andra regioner. Till sin storlek är Norden tredje största marknad i Europa, enligt Fortum.

– På sikt finns risk för att den nordiska elmarknaden tas över av väldigt starka icke-nordiska aktörer. Jag har inget emot konkurrens, det är inte det jag menar, men jag tror att vi kan skapa något här själva också och vi vill väldigt gärna medverka till detta.

Fortum självt har redan gått från ord till handling. Sedan 1996 har bolaget köpt in sig på den svenska kraftmarknaden. För uppåt 60 miljarder kronor har bolaget köpt Gullspång, Stora Ensos krafttillgångar och så till sist utköpet av Birka Energi från Stockholms stad som slutfördes tidigare i år.

Fortum har redan fler kunder, större omsättning och producerar mer kraft i Sverige än i Finland. Men Lilius vill helst inte se det så utan menar att Norden måste ses som en sammanhållen marknad. Och där är Fortum tvåa efter svenska Vattenfall.

– Vi ser på Norden som en enda energimarknad, punkt slut. Därför har vi byggt upp en pan-nordisk organisation som täcker denna. Vi gör ingen landskillnad, säger han och konstaterar att det kommer att bli en fortsatt konsolidering i Norden.

– Bara Storbritannien har en så konkurrensutsatt och fragmenterad marknad som Norden. Vi har hundratals små aktörer i Norden och de kommer att bli färre. Branschen är mogen för kommande investeringsbehov. För det behövs större och mera slagkraftiga enheter, säger han.

I våras spekulerades det mycket om ett samgående mellan Fortum och norska Statkraft men enligt olika tidningsuppgifter rann förhandlingarna om ett samgående ut i sanden. Men Lilius är fortfarande sugen på förvärv.

– Vi tittar på alla marknader men det är klart att ser vi till den egna kraftproduktionen så är ju Norge och Danmark vita fläckar på vår karta. Vi skulle gärna ha en starkare närvaro där, säger han.

Helt problemfritt är det dock inte eftersom norsk kraft inte får ägas av utlänningar, och den danska marknaden släpar efter i avreglering. Dessutom medger Fortums balansräkning knappast några jätteförvärv. Även efter det att bolaget på senare tid har sålt tillgångar för 21 miljarder så är skuldsättningsgraden 71 procent. Den största affären blev klar i förra veckan då Fortum sålde sina oljetillgångar i Nordsjön till italienska Eni.

– Vi tittar på vilka ytterligare utförsäljningar som kan göras. Med vi klarar ändå ett antal mindre affärer och skulle det bli större affärer får vi lösa det då.

Fortum är produkten av sammanslagningen mellan kraftbolaget Ivo och oljebolaget Neste. Lilius plockades över till jobbet som vd för ett par år sedan från Sverige, där han var chef för Industrivärden. Det som tar mest tid för ledningen just nu är att inlemma de svenska tillgångarna i koncernen.

Visserligen har Fortum funnits med som ägare i Birka i många år men det är först efter det att man köpte loss den halva som ägdes av Stockholms stad som integrationsarbetet kunnat ta fart. Fortum tror sig nu kunna spara mer än 900 miljoner kronor på fusionen, nästan en fördubbling från de första beräkningarna. Sparåtgärderna leder till att runt 900 mister jobbet, varav 600 i Sverige.

– Men vi ser också en massa fördelar inom inköp, samordning av varumärken och produkter. Fortum och Birka kompletterar varandra rätt väl, säger Lilius.
Finska staten gick nyligen ner från 70 till 60 procent av aktierna i Fortum och fler utförsäljningar av aktier är att vänta. Det dröjer emellertid. För att staten ska få släppa kontrollen över bolaget och gå under 50 procent krävs ett beslut i den finska riksdagen.

Förutom el har Fortum också en stor oljeverksamhet, bland annat raffinering och distribution samt viss utvinning av rysk olja. Lilius medger att samordningsfördelarna mellan de två blocken i företaget ”är begränsade” men avvisar tankar på att han skulle överväga att sälja oljeaffären.

Efter det att Fortum sålt en del oljetillgångar har verksamheten krympt. Om det öppnas en möjlighet till en storaffär i elbranschen i Norden kan nog bolagets ägare tänka sig att använda oljedelen som en tänkbar finansieringskälla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.