”Vi gör due diligence”

Cecilia Enlund på Kameo, Daniel Swärd på SBP Nordic och Thomas Ahlerup på Tessin, svarar på hur kontrollerna av låntagare sker på respektive crowdfundingplattform.
”Vi gör due diligence” - due-dilligence
Cecilia Enlund, Kameo, Daniel Swärd, SBP Nordic och Thomas Ahlerup, Tessin.

Vilka kontroller gör ni innan ni bestämmer er för att förmedla ett projekt? 

Kameo: “Projekten genomgår en kreditanalys där bolaget, koncernen samt nyckelpersonerna bakom projektet och inte minst de säkerheter som kan ställas för lånet undersöks. Säkerheterna varierar mellan varje lån, men kan bland annat bestå av pant i fastighet eller borgensåtagande ställt av moderbolaget. Vi gör givetvis även grundläggande kontroller från tredjeparter som UC.”

SBP Nordic: “Vi kontrollerar både låntagare och låntagande bolag genom kreditkontroller, räkenskaper, skannar legala register och utvärderar låntagarens historik. Vidare kontrollerar vi tillgången (fastigheten) genom analyser och oberoende värderingar. Vi lägger även stor vikt vid vilka samarbetspartners, byggfirmor och leverantörer låntagaren jobbar med.”

Tessin: “Inledningsvis matchar vi intressanta projekt och dess låntagare mot olika typer av kreditsystem. Vårt transaktionsteam med säljare gör sedan en kundkännedomsprocess och en due diligence, ringer till domstolar, lantmäterier, Skatteverket, kronofogden och tar kreditupplysningar. Vi undersöker även låntagarens affärsrelationer, om den sitter i några styrelser, äger andra fastigheter eller är verksam i andra bolag.”

Thomas Ahlerup på Tessin kommenterar invändningen mot att processen som han beskriver inte överensstämmer med informationen på bolagets hemsida med att sajten inte är uppdaterad.

”Vi kommer inom kort uppdatera informationstexten på vår hemsida där vi beskriver processen vi driver innan vi erbjuder möjligheten att investera i ett lån. Informationen som nu är publicerad reflekterar inte vår nuvarande kvalité korrekt utan är en text som skrevs för cirka tre år sedan”, säger han.

Gör din egen analys

Vad ska man tänka på som investerare?  

Kameo: “Att göra sin egen analys, läsa på om projekten och fundera på vilken risknivå man är beredd att ta, hur långa löptiderna är samt att sprida risken över flera projekt.”

SBP Nordic: “Som investerare är det alltid viktigt att förstå vad man investerar i samt vilka risker olika typer av investeringar innebär. Det är alltid prioriterat på vår plattform, det ska vara tydligt och enkelt beskrivet vad det är man investerar i.”

Tessin: “Det är otroligt viktigt att inte investera pengar som man inte har råd att undvara en tid. Balansera portföljen och lägg inte alla ägg i samma korg.”

Hur skiljer ni er åt från konkurrenterna?

Kameo: “Hos oss får man ränteutbetalningar på investerat kapital varje månad. Ränteinkomsterna rapporters till Skatteverket och kommer förtryckta på deklarationen. Dessutom kan man investera i projekt från 500 kronor.”

SBP Nordic: “Våra medlemmar har i snitt fått högst ränta återbetald av alla svenska plattformar. Återbetalda projekt har gett en genomsnittlig volymviktad effektiv årsränta (IRR) om 16,8% i avkastning.”

Tessin: “Vi har större projekt om man tittar på lånevolym än våra konkurrenter. Vi ligger på 15-20 miljoner per projekt. Vi vill ha seriösa långivare som kunder och det är därför vi har ett minimum på 50 000 kronor per investering. Vidare har vi börjat bygga upp en kapitalförvaltningsverksamhet med institutionellt kapital, det är där den stora exponentiella tillväxten kommer att komma.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.