”Vi har flera lovande unga spelare”
Under barndomens sommarlov vid Strandbaden utanför Helsingborg väcktes Stefan Dahlbos intresse för tennis. Där fanns ett par tennisbanor och det låg nära till hands att springa dit och spontanspela med kompisarna. När det var dags för skoltermin igen gick Stefan Dahlbo på en skola som låg nära en idrottshall, vilket gjorde det möjligt att prova på en mängd olika idrotter.
– Vi höll på med allt möjligt, tennis, fotboll, handboll, basket, pingis, badminton, till och med bowling, säger han.
Snart blev det dock tennisen som alltmer tog överhand. Stefan Dahlbo gillade att det var en individuell sport, och han spelade och tävlade aktivt från 13- till 18-årsåldern. Så småningom insåg han att talangen kanske inte räckte för någon proffskarriär som tennisspelare men då hade han börjat upptäcka en annan sida av tennisen.
– Jag hade börjat vara med som funktionär bland annat vid tennistävlingarna i Båstad på 1980-talet och tyckte det kändes spännande att jobba i tävlings- och föreningsverksamheten. Det gav mig ett lite annat fokus på sporten.
Så småningom föll det sig därför naturligt att Stefan Dahlbo, sedan han flyttat till Djursholm, började engagera sig i den lokala tennisklubben. Det ledde så småningom till att han 2004 blev invald i styrelsen för Svenska Tennisförbundet, och under 2007–2015 var han förbundets ordförande. Utanför tennisbanorna skulle det snart följa ett par turbulenta år för den före detta vd:n i kraschade HQ Bank, men Stefan Dahlbo förblev ordförande för tennisförbundet samtidigt som den första rättsprocessen kring HQ-kraschen inleddes.
– Det var en tid då vi genomförde flera saker för att långsiktigt stärka svensk tennis. Bland annat så fick vi ordning på ekonomin, vi startade ett antal internationella tävlingar i Sverige, vilket givit svenska spelare möjlighet att skaffa sina första rankningspoäng på hemmaplan. Dessutom utvecklade vi den oerhört viktiga tränarutbildningen och vi genomförde en regionalisering av verksamheten, säger Stefan Dahlbo.
Samtidigt kan han konstatera att svensk tennis i dag kämpar i rejäl motvind jämfört med de gyllene åren på 1980-talet. Då kunde ett tiotal svenska herrspelare gå direkt in i huvudlottningen i Grand Slam-turneringarna, och 1988 vann Mats Wilander och Stefan Edberg tillsammans samtliga Grand Slam-bucklor.
I dag är Sveriges bästa singelspelare Johanna Larsson med en rankning kring 60-strecket, och landets högst rankade herrspelare, Elias Ymer, blev utslagen redan i andra omgången av kvalet till Franska öppna.
Stefan Dahlbo är trots allt hoppfull när det gäller framtiden för svensk tennis.
– Vi har flera lovande unga spelare, både tjejer och killar, som tyvärr haft en del skador den senaste tiden. Och man ska komma ihåg att snittåldern bland topp 100-spelarna på herrsidan är 28 år. Till exempel är Elias Ymer 21 år och hans bror Mikael är bara 18, så det dröjer ett tag innan de ska vara som bäst.
Efter förra årets friande dom i den första HQ-rättegången har han nu gjort comeback som vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Det är ett bolag som förvaltar och utvecklar fastigheter, och som via Fasticon Kompetens är specialiserat på kompetensförsörjning inom fastighetsbranschen.
– Vårt bestånd består av 23 byggnader i ett miljonprogramområde i Alby utanför Stockholm. Vi jobbar med att modernisera beståndet på ett ansvarsfullt sätt och varje år avsätter vi en miljon kronor för sociala projekt för att utveckla området och göra det mer attraktivt för de boende.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.