”Vi ska förlorafyra av fem affärer”

Saab har på kort tid drabbats av två bakslag för Jas 39 Gripen när bolaget dels missade kontraktet med Polen och dels fick beskedet att Brasilien skjuter upp sitt köp av nya stridsflygplan. VD Bengt Halse gillar dock inte den beskrivningen.

– Bakslag är det vanligaste ordet man brukar använda i media när vi förlorar en affär, men det är en del av spelet. Vi har satt en ambitiös målsättning om att ta en andel på 20 procent av en marknad på cirka 2 000 flygplan de kommande åren och det skulle i så fall innebära att vi ska förlora fyra av fem anbud. För övrigt så är Chile den enda affär där man de facto har skrivit på ett annat kontrakt”, säger han.

SPELAR SPELET: Bengt Halse hetsar inte upp sig över ett missat kontrakt, inte två heller.

Bakslag eller ej, nyårshelgen bjöd åtminstone inte på några glädjande besked för Gripen International, det samägda bolaget mellan Saab och brittiska BAE Systems. Polen beslutade sig för att köpa amerikanska F-16 plan istället för Jas 39:or och Brasiliens nyvalda president Lula da Silva bestämde sig för att sätta landets svält före dess flygvapen.

Även om målsättningen på Saab är 20 procents andel så spelas förstås varje match för att vinnas. Varje upphandling som Gripen kan vinna ger ett viktigt bidrag till Saabs resultat.

– Gripen svarar idag för cirka 20 procent av vår fakturering så vi står inte och faller med den. Men det är självklart en viktig produkt och varje affär ger ett viktigt bidrag både till första och sista raden för oss, säger Bengt Halse.

Dyrast blev billigast
Från Polen hävdar man bestämt att beslutet att köpa amerikanska plan inte var politiskt utan affärsmässigt. På Gripen International tycker man det låter konstigt eftersom deras anbud var billigare än konkurrenten Lockheed Martins.

Huruvida USAs framgångsrika påtryckningar mot Polen hade något samband med landets relativt nyvunna status som Natomedlem är svårt att säga. För Saabs del får man hoppas att andra nykomlingar i försvarsalliansen är mer beredda att göra USA besviket. I november togs nämligen Slovakien, Slovenien, Rumänien och Bulgarien in i Nato, samtliga länder som har behov av att rusta upp sina flygvapen de närmaste åren.

– Vad det betyder för de nya medlemsländerna är att de nu har ett åtagande gentemot Natos försvar. Det är svårt att säga om det kommer att innebära något för oss. Om man ser till de tre länder som togs in i Nato vid den senaste utvidgningen: Polen, Tjeckien och Ungern, så har vi vunnit kontrakt i två av de tre länderna. Vi är med även i de nya länderna och arbetar vidare med våra kontakter, säger Bengt Halse.

Krigshot
Det faktum att USA snart kan vara inblandat i ännu ett krig med Irak samtidigt som hotet om nya terrorattacker i världen ständigt hänger i luften borde vara gynnsamt för ett bolag i försvarsindustrin. Läget låter sig dock inte analyseras så lätt, menar Bengt Halse.

– Vi vet inte vad som kommer att hända och det är farligt att dra några slutsatser i förtid. Det nuvarande läget påverkar oss möjligen indirekt på så vis att det accentuerar utvecklingen mot ett smalare men vassare försvar och utvecklingen mot smarta system. Det är områden där vi vill vara. Samtidigt har vi ett oroligt makroekonomiskt läge i världen just nu som påverkar allas affärer negativt, säger han.

Den svaga konjunkturen gör det inte bara svårt att sälja flygplan och annan stridsutrustning. Saab har även svårt att få bra betalt för de bolag som hamnar på säljlistan i den pågående renodlingen av verksamheten. Läget för förvärv borde däremot vara bättre, men Saab har hittills legat lågt.

– Vi har tittat på ett antal strukturaffärer men inte hittat något som passar. Då får man vänta tills man gör det”, säger Bengt Halse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF