”Vi ska växa inom hyresbostäder”

Fastighetsbolaget Genova får utmärkelsen årets kvalitetsbolag i miljardklassen i årets upplaga av årets IPO. Bolagets VD Michael Moschewitz berättar om hur det var att noteras mitt i rådande pandemi.
Michael Moschewitz, VD och Mikael Borg, styrelseordförande i Genova. Foto: Tobias Ohls

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?

”Det känns bra, jätteroligt att vi blir uppmärksammade för vårt arbete såklart.”

Ni börsnoterades den 30 juni förra sommaren, mitt i rådande pandemi. Vad tänker du om tajmingen?

”Det var väldigt speciellt. Det har varit många olika tankar under processen, mycket ”ups and downs”. Vid pandemins start och under ganska många veckor framåt kändes det som att vi skulle behöva skjuta på noteringen. Men vi hade ett antal investerare som trodde på oss, vi hade en långsiktig plan och verksamheten ångade på så vi körde.”

https://www.affarsvarlden.se/artikel/dressed-for-success

Ni är inriktade mot kommersiella lokaler, bostäder och samhällsfastigheter. Varför har ni valt den inriktningen?

”Genova är ett fastighetsbolag med fokus mot Storstockholm och Uppsala. Vi investerar i och äger fastigheter med en tydlig värdeutvecklingspotential. Vi har köpt en del kommersiella fastigheter med mycket mark, arbetat med detaljplaner och sedan utvecklat det till bostäder och samhällsfastigheter. Vår strategi är att förvärva objekt som vi kan utveckla till något annat.”

Ni utvecklar mycket bostäder, vad tror du om bostadsmarknaden framöver?

”Vi har fått se nya mönster på bostadsmarknaden som en konsekvens av pandemin. Överlag vill många ha mer yta, det är därför som villamarknaden har gått så starkt. Vi ser även lite av samma mönster på lägenheter, folk söker större yta för att kunna arbeta hemifrån. Det är något vi tar i beaktande när vi utvecklar hyresrätter. Tidigare har trenden varit att bygga små hyreslägenheter.”

Hur har du som VD märkt av de krav som en notering för med sig?

”Vi har ju haft noterade preferensaktier sedan 2015. Det innebär att vi har haft kvartalsrapportering sedan dess. En stor skillnad är uppmärksamheten, det finns ett större intresse för stamaktier både från investerare och andra intressenter. Men det dagliga arbetet har inte förändrats jättemycket.”

Vad händer framöver?

”Att fortsätta utveckla bolaget och växa lönsamt. Vi kommer framför allt att växa inom hyresbostäder. Just nu har vi 1 000 bostäder i produktion men produktionen kommer öka. Vi genomför även ett stort arbete inom hållbarhet. All vår nyproduktion ska vara grön och även den befintliga portföljen arbetar vi med för att omvandla till grön. Vidare har vi ökat vår närvaro i Lund nyligen, där kommer fokus vara både på kommersiellt och bostäder.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.