Vice riksbankschef: Högsta prioritet att få upp inflationen

Att få inflationen i Sverige att stiga har högsta prioritet, säger riksbanksledamoten Per Jansson under ett tal vid Statistiska centralbyråns konjunkturseminarium i Stockholm på måndagen.

”Det är viktigt att alla ska kunna lita på att inflationsmålet uppfyller sin roll som nominellt ankare i pris- och lönebildningen”, säger han.

Under sin presentation visar Jansson att inflationen mot slutet av 2013 och början av 2014 blev lägre än vad både Riksbanken och andra bedömare hade väntat sig, och att Riksbanken har reagerat på utvecklingen genom upprepade sänkningar av både reporäntan och prognosen för reporäntan.

Vidare berör Jansson de senaste årens penningpolitik mer generellt. Han menar att många som har kommenterat penningpolitiken har överdrivit den betydelse som riskerna med hushållens skulder har haft för räntesättningen.

”Penningpolitiken har genomgående varit mycket expansiv, vilket har bidragit till att Sverige klarat krisen mycket bättre än många andra länder”, uppger riksbanksledamoten.

Ny information i form av oväntat lågt inflationstryck och oro för inflationsmålets roll som nominellt ankare har visserligen ökat behovet av penningpolitiska stimulanser, men det innebär inte att riskerna med hushållens skulder och på bostadsmarknaden har minskat, framhåller Per Jansson. Det brådskar med åtgärder inom andra politikområden, uppger han i linje med vad Riksbanken tidigare har kommunicerat.

Per Jansson anser att argumenten för att inflationen ska stiga är ”ganska tunga”. Under presentationen tar han upp ett antal faktorer som han sammantaget anser utgör goda förutsättningar för stigande inflation.

Dels har penningpolitiken varit mycket expansiv under en lång tid. Vidare hänvisar han till ökande efterfrågan och stigande resursutnyttjande, snabbare löneökningar, att det är lättare för företagen att höja priser, positiva prisimpulser från omvärlden och en kronförsvagning på cirka 10 procent sedan våren 2013.

I bakgrunden återfinns samtidigt ett stabilt finansiellt system och en stabil finanspolitik, anser Per Jansson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco