Vikten av index

De senaste årens ökade fondsparande har lett till att index fått en mycket större betydelse än tidigare. Förändringar i olika index kan leda till ordentliga kurssvängningar.

En aktieportfölj som ger en avkastning på åtta procent, det vill säga den riskfria räntan plus ytterligare fyra till fem procent, borde vara helt acceptabelt för de flesta placerare. Men det är det ofta inte, om inte index stiger ungefär lika mycket. Privatpersoner, såväl som professionella placerare behöver någonting att jämföra med. Ett aktieindex har därför en naturlig grund.Index är samtidigt lätta att förstå. Fondspararna begriper att index är en sammansättning av alla aktier och kan då se hur deras fond utvecklats i jämförelse med snittet för aktier ett visst år. Förvaltarna av fonder, liksom stiftelser och pensionsmyndigheter, vill visa hur de lyckats och något bättre riktmärke än index finns inte. Varje placerare vill gå bättre än genomsnittet och är därför intresserade av hur genomsnittet utvecklas.

Indexfondernas fördelar

De 20 största bolagen i Affärsvärldens generalindex står för 75 procent av värdet på hela Stockholmsbörsen. Genom att köpa dessa aktier har man i princip en portfölj som till tre fjärdedelar ser ut som index. Men då försvinner mycket kapital i form av avgifter. Dessutom måste börsens bevakas noga, eftersom stora kursrörelser förändrar vikterna i index. I det läget är det bättre med indexfonder, en produkt som blivit väldigt populär de senaste åren.”Undersökningar från USA visar att index är konkurrenskraftigt i ett långsiktigt sparande. Få förvaltare slår dessutom index, vilket gör att en indexfond är ett bra placeringsalternativ, eftersom man får marknadstillväxten”, säger Ulf Houlst, VD för Erik Penser Fonder. Han påpekar också att indexfonder ibland går bättre än index, eftersom aktieutdelningar ackumuleras till avkastningen.

Kringgår takregler

Indexfonderna behöver inte heller ta hänsyn till alla de regler som gäller för vanliga fonder, det vill säga att fonden maximalt får ha 10 procent av fondförmögenheten i ett bolag och äga fem procent i ett företag. Detta har skapat problem för Sverigefonderna, eftersom Ericsson för närvarande utgör mer än en fjärdedel av generalindex. För att fonderna ska kunna öka sin vikt i Ericsson dopar de sig genom att köpa aktier i Investor och Industrivärden (som äger Ericssonaktier) eller genom att köpa OMX – terminer, där Ericsson väger tungt.

Så länge Ericssons aktiekurs steg kraftigt var det därför svårt för fonderna att slå index. Samtidigt innebar det en risk att avvika från index.Indextänkandet har ökat i takt med att fondsparande brett ut sig. När en aktie på de stora listorna över de mest omsatta aktierna stiger kraftigt ökar det bolagets vikt i index. Fonderna måste då köpa den aktien för att inte avvika för mycket från index. Därmed skapar den första kursuppgången ytterligare en kursuppgång. Det omvända sker naturligtvis vid kursnedgångar.

“Rent generellt så styrs många förvaltare av ett indextänkande för att inte avvika mot index. Astra Zeneca är ett exempel på en aktie som säkert flera förvaltare kan tänka sig att sälja, men de känner sig förhindrade av att Astra Zenecas vikt är så stor i index”, säger Gustaf Sjögren, VD på Catella Fonder.

Free float

Stockholmsbörsen kommer att lansera nya index som bara inkluderar omsättningsbara aktier (ofta används här det engelska uttrycket free float). Detta innebär att indexet endast tar hänsyn till de aktier som finns på marknaden och som är fria att handlas med.

Telia har till exempel inte så mycket aktier ute på marknaden eftersom staten har majoriteten av aktierna i bolaget. Det kommer samtidigt att dröja innan staten säljer ytterligare aktier. Telias vikt i ett index som tar hänsyn till omsättningsbara aktier skulle således bli betydligt mindre än bolagets nuvarande vikt i index. Det riskerar att pressa aktien om många förvaltarna börjar att följa ett sådant index. Även Hennes & Mauritz kommer att drabbas hårt när ett nytt index för enbart omsättningsbara aktier införs. Stefan Persson med familj kontrollerar ju 35 procent av bolaget och dessa aktier är knappast till salu. Det viktigaste med att veta storleken på de fria aktierna är att de förbättrar kunskaperna om likviditeten i de olika bolagen och därigenom förbättras indexets användbarhet för investerare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.