Vilken bonusfest!

2001 blev ett svart år på börsen men en gyllene tid för den svenska finanseliten. Flera toppchefer dubblade tjockleken på lönekuverten. Flest miljoner föll över Enskilda och Carnegie där sju personer tjänade 23 miljoner kronor eller mer.

Jätteförluster, massuppsägningar och rekordlågt förtroende.

Hösten 2002 är en rysare på finansmarknaden.

Uppvaknandet efter de goda åren har blivit brutalt och har i många fall skett sent.

Det är lätt att förstå varför.

Så sent som förra året slog ersättningarna alla rekord, med lönelyft på i vissa fall hundratals procent och med minst sju personer som sprängde 20-miljonersvallen, visar Affärsvärldens kartläggning i morgondagens nummer.

De 30 bäst betalda i rankningen delar på närmare 370 miljoner. Det ger 12,3 miljoner i genomsnitt, betydligt mer än motsvarande siffra bland börsbolagens chefer.

Genomgången baserar sig på deklarationerna för inkomståret 2001. Alla är ännu inte offentliga, varför listan inte är komplett. Slutsumman lär stiga.

Årets stora vinnare är höjdarna på Carnegie och Enskilda. Topptrion på Enskilda, VD Per-Anders Ovin, analyschefen Björn Jansson och aktiechefen Henric Falkenberg är finansbranschens mesta guldgossar och toppar återigen listan.

De senaste fyra åren har de kammat hem lön och bonus på närmare 85 miljoner kronor vardera. Deras högste chef, SEB:s koncernchef Lars Thunell, har skrapat ihop drygt 30 miljoner kronor under samma period.

Störst lönelyft fick de anställda på Carnegie. Koncernchefen Lars Bertmar är välkänd, men tre doldisar, aktiechefen Stig Vilhemson, tradingchefen Nicklas Granath och tradern Jussi Ax, tjänade också över 20 miljoner.

Därmed slog de exempelvis Ericssons koncernchef Kurt Hellström med råge. VD Matti Kinnunen, med 13,1 miljoner och chefen för kapitalförvaltningen Bertil Hult med 10,3 miljoner är två andra Carnegiechefer som hamnar högt upp.

“Det här är förstås nivåer som det inte finns någon förståelse för bland en bredare allmänhet. Men jämför man med de internationella marknaderna ligger ersättningarna i Norden lägre. Men visst, det är väldigt, väldigt höga nivåer”, säger Carnegies koncernchef Lars Bertmar.

Utöver lön och bonus är Carnegies personal också stora aktieägare och får ta del av en generös utdelning. För Lars Bertmar och Stig Vilhemson hamnade den under 2001 i storleksordningen 2,5 miljoner kronor.

Börsåret 2001 var dystert och många småsparare förlorade stora pengar. Orsaken till att det ändå blev ett bingoår för finanslönerna är att en stor del av pengarna är bonus som baserar sig på vinsten år 2000.

“Bonusen för 2001 blir betydligt lägre och för 2002 ännu mindre”, säger Lars Bertmar.

För många småsparare var dock 2000 långtifrån ett rekordår. IT-bubblan sprack och börsindex slutade på minus 12 procent.

Totalt betalade Carnegie ut 1,5 miljarder i bonus för år 2000. Bonusen för 2001, som hamnade på lönekontona i år, var 784 miljoner. Hittills under 2002 har de anställda ”bara” jobbat ihop till en bonus på 172 miljoner.

Även på Enskilda är det vinsten för år 2000 som drivit upp siffrorna.

“Det var ett mycket bra år för företaget. I år är det frågan om det blir någon bonus”, säger Per-Anders Ovin.

På topp 30-listan har bara en enda kvinna lyckats smyga sig in; Annika Bolin, vice koncernchef på SEB och chef för affärsområdet Corporare & Institutions där bland annat Enskilda ingår.

Förra årets lista toppades av Anders Böös och Patrik Enblad på Hagströmer & Qviberg som tjänade 43,4 respektive 25,8 miljoner år 2000. De svarar för listans stora löneras men landade med de flesta mått mätt tämligen behagligt ifjol med inkomster på 6,9 miljoner kronor respektive 14,2 miljoner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight