Vinexperterna: Sex flaskor att lagra

Maria Collsiöö och Åsa W Karlsson tipsar om sex viner som tjänar på att lagras.

Tre tips från Maria Collsiöö:

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2012 (nr 5588), 119 kronor.
Chablis är enligt många den vintyp där chardonnaydruvan får sitt renaste uttryck. För dryga hundralappen får man ett rent och friskt vin från den nordligaste delen av Bourgogne. Den aktuella årgången som finns på Systembolaget är ofta ganska neutral. Det händer mycket om vinet lagras bara ett år. Det upplevas mjukare, mera harmoniskt och ofta framträder en angenäm smörighet och doften av våt sten efter ett sommarregn.

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2012 (nr 5818), 199 kronor.
Torra vita viner av druvsorten riesling från Tyskland blir mera nyansrika med några års lagring. Den kännetecknande citrusfriska, ibland smärtsamma syran rundas av och persikofrukten framträder. Ibland upplever man en ton av bensin i rieslingviner när de mognar, vilket ger komplexitet till vinet.

Bad Boy 2011 (nr 75170), 219 kronor.
Röda viner från Bordeaux är för många synonymt med lagring och de bästa vinerna kan utvecklas i många decennier. Med en bra årgång menas att vinet kan sparas länge. Motsatsen är inte en dålig årgång utan betyder att vinerna blir drickmogna snabbare.

Den yviga frukten i ett ungt vin som Bad Boy tonas ned och strävheten blir mjukare med några års lagring. Resultatet blir ett mera harmoniskt vin.

 

Tre tips från Åsa W Karlsson:

2012 Muros Antigos Loureiro, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal (nr 75549), 99 kronor.
Druvsorten loureiro är relativt okänd. Namnet kommer från det latinska namnet för lagerblad, Laurus nobilis, och syftar på doften. Vinet har en stålhård syra och en aromatisk, fortfarande ung och rätt endimensionell karaktär av limezest. Ge den tid att mogna åtminstone till 2016.

2013 Lindemans Bin 1355 Semillon, Hunter Valley, Australien (nr 6259), 109 kronor.
Få känner till den lagringskapacitet som vita viner från Hunter Valley besitter. Alkoholhalten ligger på 10 procent, men vinet är ändå smakintensivt. Faten är oekade, men med tiden uppvisar de nötiga toner samt bivax och honung, som många förväxlar med fat. Syran är stenhård i de unga vinerna och skär genom gommen, men över tid balanserar den fint all smakkomplexitet som åldern ger. Kan lätt sparas i tio år.

2012 Figure Libre Cabernet Franc Languedoc-Roussillon, (nr 71787), 199 kronor.
Det här är det enda röda vinet i sällskapet och det är gjort på en druvsort som många fnyser åt, eftersom den är känd för toner som paprika, örter och snipig syra. Det är därtill producerat i södra Frankrike, som är känt för stora volymer av mediokert vin. Men det har skett en enorm utveckling. Spara vinet i minst fem år, så kommer denna livliga, tydligt fruktiga cabernet franc att leverera en mer animalisk, avrundad och mångfacetterad helhet.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.