Vinst är ledordet

Utbildningsföretaget M2S följer den rådande IT-trenden och satsar på att vända förlust till vinst.

Att ta datakörkort eller lära sig nya Windows 2000 är ett par tillfällen då du kan använda dig av e-learning som komplement till, eller istället för, traditionell lärarledd utbildning. M2S sysslar med IT-utbildning via intranät, internet eller CD-rom. M2S har expanderat kraftigt på bekostnad av lönsamheten.

I fjol omsatte bolaget precis över 300 miljoner kronor och gjorde en förlust på 45,9 miljoner kronor före skatt.I likhet med den rådande trenden i IT-branschen byter bolaget nu spår och väljer att dra ned på expansionstakten utomlands för att i stället satsa på att vända dagens blodröda siffror till svarta.Den svenska marknaden står för knappt en femtedel av M2S försäljningsintäkter. Efter köpet av konkurrenten Prokoda är Tyskland den nya hemmamarknaden som svarar för cirka hälften av koncernens omsättning.

I Sverige bidrar den utökade satsningen på skräddarsydda lösningar till att företaget fortfarande är optimistiskt. I Tyskland hägrar marknadens storlek. Det fjärde kvartalet var rörelseresultatet i Tyskland dock sämre än vad bolaget väntat, delvis på grund av integrationen av Prokoda.I år är målet en tillväxt på minst 50 procent och bolaget har en långsiktig rörelsemarginal på 25 procent. När och hur denna lönsamhet väntas uppnås vill inte VD Harald Nilsson ge den minsta indikation om, mer än att bolaget ska gå med vinst i år. Men han har haft fel förr. I våras spådde Harald Nilssonne att år 2000 skulle bli lönsamt. Året slutade som sagt med en saftig förlust.

Prognoser från allehanda undersökningsföretag pekar på en stark tillväxt och en blomstrande framtid för den här typen av utbildningsbolag. Analysföretaget IDC spår att den europeiska e-learningmarknaden växer med i genomsnitt 96 procent om året till år 2004, varav hälften är IT-utbildning.

Men många av prognoserna ska nog tas med en nypa salt (precis som man spådde en lavinartad tillväxt för e-handeln för ett par år sedan; förhoppningar som nu har visat sig komma på skam).Visst finns det en hel del som talar för e-learning. Företagen kan spara tid och pengar genom att låta de anställda utbilda sig själva istället för att resa iväg och få lärarledd utbildning. För de anställda innebär e-learning att utbildningen kan ske när man har tid och lust. Men det finns också en rad stötestenar.

För det första krävs att individerna anammar datorledd utbildning. När man kör fast kan det vara tröttsamt att behöva vänta på att få hjälp, kanske behöva ringa eller skicka e-mail för att få svar på vad som är problemet. Och det är osäkert hur effektiv en e-utbildning är jämfört med en vanlig, traditionell. Pedagogiken har i vissa avseenden en bit kvar eftersom den mänskliga kontakten försvinner.

Marknaden är fragmenterad med en rad lokala aktörer. Till M2S styrka hör storleken. M2S är störst i Europa och fick i höstas en jätteorder från Deutsche Post, vilken kan fungera som referensorder i jakten på fler storaffärer. Historiskt har bolaget varit lönsamt (förutom 1999 och 2000). I år lär det visa sig om M2S förmår att vända de senaste årens förluster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.