Vinsthemtagningar i årets kursvinnare i oktober

Handelsaktiviteten hos spararna fortsätter vara hög och spararna nettoköper aktier. Samtidigt utmärks säljlistorna hos Avanza och Nordnet av vinsthemtagningar i årets kursvinnare samt av aktier som lämnat rapporter över förväntan.
Aktier, Fonder
Foto:TT

Privatspararna gör 352 000 affärer per dag i oktober, en ökning med 92 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Handelsaktiviteten i oktober är hög och privatspararna nettoköper aktier för åttonde månaden i rad. En viss försiktighet märks emellertid efter senaste veckornas börsoro och köpen är något mindre än föregående månader. I det korta perspektivet är nu marknadens fokus på smittspridningen samt presidentvalet i USA, vilket kan få volatiliteten att öka ytterligare”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Astra Zeneca Sinch
SOBI Swedbank
Handelsbanken H&M
Evolution Gaming Ericsson B
Telia Intrum
SAAB B ABB
Embracer Fortnox
Tele2 B Stillfront
Essity B Lundin Mining
Boliden Castellum

”Det är stor nervositet på marknaden som tilltagit i styrka i takt med att nedstängningarna till följd av tilltagande virusspridning igen blir mer omfattande än marknaden först hoppades på eller trodde. Spararna agerar precis som i under vårens turbulens med hög aktivitet”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Avanzas köplista domineras av mindre konjunkturkänsliga aktier och toppar gör läkemedelsjätten Astra Zeneca.

”Spararna sätter stort hopp till Astra Zenecas vaccinstudie och antalet aktieägare har ökat med nära 150 procent sedan årsskiftet. Kurslyftet har uteblivit, men potentialen för vaccinstudien kvarstår alltjämt”, säger Johanna Kull.

Även sektorkollegan Sobi lockar.

”Spararna storköpte Sobi vid kursraset på 18 procent som följde på nyheten om att bolaget stött på bakslag i en viktig fas 3-studie. Sobis aktie har inte några typiska defensiva kvalitéer, utan är relativt sentimentstyrd och privatspararna brukar vara förhållandevis aktiva med att gå in och ur aktien”, säger Johanna Kull.

Vad gäller Nordnet fortsätter Handelsbankens popularitet.

”Handelsbankens rapport för tredje kvartalet stärkte spararna i deras övertygelse om att banken är på väg att vända den negativa trenden med god hjälp av den kommunicerade omstruktureringen. Swedbank och Nordea säljs dock av i oktober. Båda levererade rapporter för det tredje kvartalet som skvallrade om lägre kostnader och lägre kreditförluster. Men Handelsbanken upplevs mer som ett köpcase efter den svaga utveckling aktien haft jämfört med konkurrenterna”, säger Frida Bratt.

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Handelsbanken Sinch
Investor Swedbank
Kinnevik Engelska skolan
Evolution Gaming H&M
Tele2 Readly
Norwegian Air Shuttle Balder
SAAB Nyfosa
Embracer Nordea
Telia Company JM
Volvo Intrum

På Nordnets köplista återfinns även flera tillväxtraketer.

”Gaming är en trend som inte bara är tillfällig på grund av pandemin, utan den tycks vara här för att stanna. Spararna anser att Evolution Gaming och Embracer har mer att ge. Den senare offentliggjorde under oktober en riktad nyemission som skvallrar om att den framgångsrika förvärvsstrategin kommer att fortsätta i ännu större skala”, säger Frida Bratt.

Säljlistan hos Avanza utmärks av vinsthemtagningar i årets kursvinnare samt av aktier som lämnat rapporter över förväntan. Toppar gör kursraketen Sinch.

”Sinch vars aktiekurs har stigit 180 procent sedan årsskiftet är ett typexempel på bolag som är vinnare på den starka digitaliseringstrenden. Visst är värderingen hög, men det är även tillväxtutsikterna. Spararna verkar emellertid inte helt trygga med att bolaget kommer växa in i kostymen. De säljer av aktien på relativt bred front och antalet aktieägare minskar med 10 procent på en månad”, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet toppar Sinch säljlistan.

”Aktien har gått urstarkt, men nu uppstår frågetecken hos de mer aktiva spararna om aktien kan ge så mycket mer på kort sikt. Vi såg också vinsthemtagningar i Balder, vars köp av 50 procent av norska Anton B Nilsen Eiendom satte fart på aktien”, säger Frida Bratt.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** Oktober 2020* September 2020 Förändring månad % Oktober 2019 Förändring år %
Avanza 259 800 244 400 6 127 100 104
Nordnet 88 500 85 100 4 53 400 66
Skandiabanken 3 700 3 500 6 2 300 61
Privatspararna, totalt 352 000 333 300 6 182 900 92

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.