”Volvo är värd 120 kronor”

I veckan förvaltarintervju diskuterar Knut Gezelius, ny ansvarig förvaltare för Skagen Global, en bank som ska upp minst 50 procent på två års sikt och vad som gör att Volvo ska upp till 120 kronor om ett par år.


Du har nyligen tagit över som ansvarig förvaltare. Vad kommer förändras?

– Fonden kommer fortsätta att agera efter den filosofi som genomsyrat Skagen sedan starten. Den handlar om tre u: unpopular, underresearched och undervalued. Där­emot kommer fonden att bli mer koncentrerad med större fokus på våra bästa idéer.


Fonden har en fin historik, men har gått sämre de senaste åren. Varför då?

– Under de senaste åren har investerarna favoriserat tillväxtaktier framför värde­aktier. Eftersom vår strategi är inriktad på värdeaktier, har vi haft motvind. Det osäkra marknadsläget har gjort att investerarna sökt sig till tryggare bolag. Hittills har investerarna inte varit villiga att släppa dessa bolag till förmån för värdebolagen, men det kan snabbt ändras. Får vi se en stabilisering i världsekonomin lär investerarna börja söka sig till billiga eftersläntrare.


Ni har gått in i Volvo i år. Vad lockar?

– I början gick omstruktureringarna för långsamt, men när vi köpte in oss i somras såg vi att något var på gång. Nyligen slimmades ledningsgruppen ner från 16 till 10 personer, vilket framförallt ger ett stort signalvärde gentemot facken. Det finns en enorm potential till kostnadsbesparingar i Volvo, men också en cyklisk komponent i ett lite längre perspektiv. Aktien ska upp till 120 kronor inom ett par år.


Vad har gått bra i år?

– Citigroup. Vi har haft en annan syn än marknaden under ganska lång tid. Medan marknaden fokuserar på den kortsiktiga tradingverksamheten har vi noterat att Citi­groups ”bad bank” binder upp 17 procent av kapitalet, men bara utgör 6 procent av tillgångarna. När den avvecklas kommer mycket kapital att frigöras, vilket kan delas ut till aktieägarna. Aktien ska upp minst 50 procent på två års sikt.


Någon valuetrap i portföljen?

– Ryska Sistema som är ner cirka 80 procent i år. Det är ett holdingbolag där oligarken Vladimir Yevtushenkov är huvudägare. Vi gick in 2012 och tyckte att det var väldigt välskött. Men i år har Yevtushenkov blivit arresterad och satt i husarrest. Ryska staten har drivit ett rättsfall mot bolaget rörande oegentligheter i samband med att Sistema köpte oljetillgångar 2005–2009. De har nu i princip konfiskerats av den ryska staten. Många ser likheter med fallet Yukos och Chodorkovskij, men den parallellen är felaktig eftersom Yevtushenkov har noll politiska ambitioner och dessutom varit god vän med premiärminister Medvedev. Rättsfallet pågår fortfarande och vårt innehav är under översyn.


Men ni vågar äga Gazprom?

– I princip prisar marknaden in att deras investeringar på 30 miljarder dollar per år kommer att ge noll avkastning. Men så är det inte. Det är inget kvalitetsbolag och de gör inte fantastiska investeringar, men de gör bättre investeringar än vad nuvarande kurs prisar in. Därför finns den i portföljen.


Varför äger ni AIG?

– AIG var en jätte som kollapsade under sin egen tyngd. Bolaget gjorde det klassiska misstaget att bara fokusera på tillväxt, men nu har det skett en enorm transformation. Staten är ute ur bilden, AIG är en del av ett helande finanssystem, man har fått in nytt blod i organisationen och fokus är på lönsamhet. Det är ofta en väldigt bra tid att investera i försäkringsbolag när de går från snabb tillväxt till att fokusera på lönsamhet. Danska Tryg påbörjade en sådan resa 2011 och har sett aktien gå från 300 till nästan 700 danska kronor.


Och som vanligt har ni ­Samsung i portföljen.

– Ja, det har varit en stor position i Skagen under lång tid. I år har det varit lite upp och ner eftersom marginalen i mobiltelefondivisionen har gått ned kraftigt, men det är fortfarande ett bolag som har enormt många bra attribut. Det är världens åttonde mest kända varumärke, avkastningen på eget kapital ligger på 15 procent, tillväxten är god, balansräkningen är stark med nära en tredjedel kassa, produktportföljen är bred och kapitalallokeringen avsevärt bättre än marknaden inser. Köper du preferensaktierna får du allt detta för p/e 6. En lista på bolag i världen som uppfyller alla dessa kriterier blir väldigt kort, så den är värd en topposition i portföljen.

Knut Gezelius

Förvaltar: Skagen Global.

Förvaltat kapital: 50 miljarder norska kronor.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.