VW: 40-talisterna behöver ersättas med robotar

För klara pensionsavgångarna när fyrtiotalisterna går i pension kommer Volkswagen att behöva ersätta dem med robotar, skrev HR-chefen Horst Neumann i Süddeutsche Zeitung i går enligt Financial Times.

”Vi har möjligheten att ersätta människor med robotar och ändå fortsätta att anställa samma antal unga människor. Eller, annorlunda uttryckt, vi skulle inte klara att kompensera för detta pensionsutflöde genom att anställa unga människor”, skrev han.

Robotarna ska göra de mest monotona uppgifterna medan de mer komplexa lämnas åt människor, enligt Neumann. Nya typer av industrirobotar, som till exempel ABB:s Yumi, kan på ett säkert sätt arbeta nära människor, vilket skulle göra det möjligt att föra in robotar i slutmonteringen där de i dag är ovanliga.

En robot kostar Volkswagen i dag cirka 5 euro per timme över sin livstid, vilket kan jämföras med kostnaden för en människa som är cirka 40 euro i Tyskland och cirka 10 euro i Kina.

”Nya generationer av robotar kommer sannolikt att vara ännu billigare. Vi måste dra nytta av den kostnadsfördelen”, skrev Neumann som dock var noga med att påpeka att en fabrik helt utan människor varken var ”realistiskt eller önskvärt”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.