Wall Street håller andan när Intel lämnar besked

Intels uppdatering inför det andra kvartalets rapport presenteras efter de amerikanska börsernas stängning på torsdagen. Signalerna från andra bolag inom PC-branschen har hittills varit blandade och marknaden håller andan inför tungviktarens rapport. Förra gången slutade det med en vinstvarning, massuppsägningar och börsras på båda sidor om Atlanten.

Halvvägs in i det andra kvartalet kommer Intel efter de amerikanska börsernas stängning ikväll att lämna sin uppdatering av läget. Prognosen som bolaget själv gav i samband med rapporten för det första kvartalet är en omsättning i det andra på mellan 6,2 och 6,8 miljarder dollar. Förväntningarna på resultatet per aktie är i snitt en vinst på 11 cent enligt en sammanställning från First Call.

Intel har en lång historia av vinstvarningar bakom sig och den senaste kom inför det första kvartalet. En oväntat svag efterfrågan på datachips under början av året låg bakom det kraftiga försäljningstappet den gången. Samtidigt meddelade Intel att 5.000 anställda kommer att sägas upp.

När rapporten för det första kvartalet väl presenterades var dock tongångarna något mer positiva. Vinsten blev något högre än väntat och representanter för bolaget talade om att marknaden nu bottnat och att Intel förberedde sig för en bättre efterfrågan i det andra kvartalet.

Uppfattningen om hur det egentligen har gått för Intel under våren är ovanligt splittrad bland de amerikanska analytikerna. På Merrill Lynch och Credit Suisse First Boston har analytikerna bland annat sagt att Intel nog bara kan nå sitt omsättningsmål om bolaget trycker ut en massa produkter på underleverantörerna, med en stor lageruppbyggnad som följd. Andra analytiker räknar med att Intel kommer att klå prognoserna.

Signalerna från andra bolag inom PC-branschen har hittills också varit mycket blandad. Chiptillverkaren Xilinx gick häromdagen ut och sade att läget på marknaden nu stabiliserats och att bolaget räknade med att nå sina egna prognoser för kvartalet. Igår, onsdag, varnade dock datortillverkaren Hewlett-Packard för att marknaderna i Asien och Latinamerika varit så svaga att vinstprognosen för kvartalet kommer att missas.

First Call påpekar också en oroande tendens hos underleverantörerna inom industrin. Nya order på kretskort störtdök under april månad och nedgången var den största som uppmätts på de 20 år som branschorganisationen IPC gjort sina mätningar. Distributörerna har också på sistone talat om en sämre marknad i Europa, något som även Compaq, Sun Microsystems och Altera påpekat i samband med sina vinstvarningar.

Att resultatet för Intel och i stort sett alla andra börsföretag kommer att vara svagt i det andra kvartalet råder ingen tvekan om. De samlade vinsterna för de amerikanska börsföretagen väntas falla med omkring 13 procent i kvartalet jämfört med förra året. Den stora frågan är vad som kommer att hända i det fjärde kvartalet. Ett fortsatt svagt marknadsläge idag skulle allvarligt hota den förväntade återhämtning av vinsterna som analytikerna har hoppats på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.