Warren Buffett: Här finns fynden

Konglomeratet Berkshire Hathway har haft sin årlig stämma i Omaha, Nebraska. Nytt rekord om över 40.000 personer väntades i och med att Warren Buffett firade sina 50 år som chef för bolaget.

I samband med stämman lyftes också historiken. Aktien har gått upp 8,5 miljoner procent sedan Warren Buffett och hans partners började att investera i Berkshire, vilket då bestod av en textilfabrik med svag lönsamhet, twittrade Moneybeat från stämman.

I vanlig ordning hade Warren Buffet och hans partner Charlie Munger en längre frågestund. Många av frågorna handlade om successionen. Buffett har suttit 50 år på posten. Vem skall ersätta honom?

Warren Buffett var inte själv oroad. Han trodde att bolaget skulle fortsätta att vara framgångsrikt under de kommande decennierna. Han menar att konglomeratet skapat en väldigt stark kultur. Det kommer också alla att se den dagen då varken Charlie Munger eller Warren Buffett själv är kvar, menar finansgurun.

”Det är en institution och det kommer att fortsätta i årtionde efter årtionde efter årtionde”, sade Warren Buffett.

Klart är också att Warren Buffett är av uppfattningen att man inte endast kan ha jobbat med investeringar om man skall bli chef för Berkshire Hathaway. Utan man måste ha kavlat upp armarna någon gång.

”Jag skulle inte sätta någon som ansvarig för Berkshire som endast har erfarenhet av investeringar och som helt saknar operativ erfarenhet”, sade Warren Buffett.

Konglomeratstrukturen som Berkshire Hathaway etablerat är samtidigt det kanske mest bespottade på Wall Street, vilket öppnar upp för att det i framtiden kan komma aktivister som vill bryta upp organisationen. Berkshire Hathaway-chefen tonade ned det och anser att det är föga troligt att det händer.

”Det finns massa fördelar med vår struktur”, sade Warren Buffett.

I övrigt pekade finansmannen på möjligheterna att växa i Europa, där han ansåg att det går att göra fynd.

”Jag förutspår att vi köper åtminstone ett tyskt företag under de kommande fem åren”, sade finansmannen.

Han fick även frågor om diverse innehav, däribland dryckesjätten Coca-Cola där Berkshire Hathaway är största ägare. Warren Buffett bedömde kort att Coca-Cola troligen kommer att sälja betydligt mer backar med drycker om 20 år än vad de gör idag. Sedan sade han skämtsamt att 20 procent av hans egna kaloriintag kom från Coca-Cola, men att han inte kommer ihåg i vilket kvartal det var. Han betonade istället att socker gjorde honom glad.

Att äta broccoli är som att tvingas till fängelse, uppgav han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets