WSJ: Brexitvarningar överdrivna

Den data som har kommit hittills antyder att Brexit-beskedet i juni kan vara ännu ett exempel på att experter förutspår allvarliga konsekvenser av politiska beslut, något som senare visar sig ha varit överdrivna farhågor, skriver tidningen The Wall Street Journal.

I artikeln hänvisas till att vissa ekonomer varnade för att den amerikanska kongressens budgetstrider under 2013 skulle få landets ekonomi att hamna i recession, men istället växte USA:s BNP med 2,7 procent det året.

Ett annat exempel som nämns är när ekonomer under 2010 och 2012 varnade för att centralbanken Federal Reserves stora obligationsköpsprogram skulle orsaka hyperinflation, rusande råvarupriser och dollarkollaps, vilket heller inte blev fallet.

Även oron kring konsekvenserna av Greklands avvisande av räddningspaketet 2015 tas upp som exempel.

”Prognosmakare ser ofta skäl till att pumpa upp sannolikheten för värsta-scenarier”, säger Philip Tetlock, som benämns som expert kring politiskt prognosmakeri vid University of Pennsylvania, till finanstidningen.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.