Yellen känner sig säker på USA:s ekonomi

USA:s centralbank Federal Reserves chef Janet Yellen uttryckte att hon känner sig säker på att USA:s ekonomi kommer fortsätta att växa måttligt samtidigt som arbetslösheten går ned och inflationen visar en liten uppgång mot centralbankens mål om 2 procent.

 Detta ska vara ett tecken på att Janet Yellen är redo för att höja den korta räntan senare den här månaden såvida inget oförutsett inträffar på marknaden eller i ekonomin.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Den ekonomiska och finansiella informationen som inkommit sedan oktobermötet har enligt Janet Yellen varit i linje med förväntningarna om en fortsatt förbättring i arbetsmarknaden.

”Fortsatt förbättring i arbetsmarknaden hjälper till att öka förtroendet för att inflationen rör sig tillbaka mot vårt mål om 2 procent på medellång sikt”, sade Fed-chefen Janet Yellen i ett förskrivet tal på onsdagen i Washington.

Federal Reserve kommer att hålla sitt räntemöte från den 15 till 16 december. Centralbanken har tidigare uppgivit att de kommer höja räntan nät det är rimligt att tro att inflationen rör sig upp mot 2 procent och när de ser ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden.

Derivatmarknaderna spår nu en 75 procents sannolikhet för en höjning av styrräntan med 25 punkter, enligt Chicago Mercantile Exchange. Janet Yellens kommentarer uppges inte ha gjort mycket för att minska dessa förväntningar.

”Om Fed skulle fördröja starten av en normalisering av penningpolitiken för länge skulle vi troligen behöva strama åt penningpolitiken ganska tvärt för att undvika att ekonomin från att väsentligt överträffa båda våra mål”, sade Janet Yellen. ”En sådan tvärt åtstramning skulle riskera att störa finansiella marknaderna och kanske till och med oavsiktligt driva ekonomin till recession. Vidare kan en oförändrad ränta vid nuvarande nivå för länge också kunna uppmuntra överdrivet risktagande och sålunda underminera finansiell stabilitet”, fortsatt Yellen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets