Yellen: Stimulanspaketet behövs – risk i att göra för lite

USA:s finansminister Janet Yellen tycker fortfarande att det behövs ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar, motsvarande 15 768 miljarder kronor, trots ny data som pekar på en bättre än väntad start på 2021.
Janert Yellen. Foto: Andrew Harnik/TT
I en intervju med CNBC varnade Yellen för risken att göra för lite för de som drabbats av pandemin.

”Vi anser att det är väldigt viktigt att ha ett stort paket som kan ta itu med skadan som detta har orsakat”, sade Yellen och påpekade att 15 miljoner amerikaner är sena med sina hyresbetalningar och att 24 miljoner vuxna och 12 miljoner unga inte har tillräckligt för att kunna äta.

”Jag tror att priset av att göra för lite är mycket högre än priset av att göra något stort. Vi tror att fördelarna med råge kommer att överstiga kostnaderna på lång sikt”, sade den tidigare centralbankschefen.

USA:s stimulanser har fått ekonomer att börja oroa sig över inflationen och Yellen instämde att detta är en risk. Men hon tillade att Federal Reserve har verktygen för att hantera något sådant.

Ny data visar att detaljhandeln har fått en ovanligt bra start på året (delvis tack vare nya stimulanscheckar) och att det också blivit fart inom fastighetsbranschen och tillverkningen. Samtidigt står flera miljoner amerikaner fortsatt utan jobb som en följd av pandemin.