Yvigt men tryggt

It-konglomeratet Addnodes nya vd Staffan Hanstorp, som också är storägare, börjar med att rensa ut. Det är lovande.

Addnode tillhör de bolag där man misstänker att affärsidén liksom formulerats i efterhand. En räcka verksamheter har av en eller annan anledning hamnat på samma ställe. På någon kreativ konferensresa har man klurat ut vad verksamheterna har gemensamt. Och så pressar man in dem i en affärsbeskrivning som säger allt och ingenting. Lösningsleverantör. Löser de korsord? Eller tillverkar vätskor? Nej. Addnode är en it-koncern, en ganska spretig sådan. Det verkar ledningen och styrelsen också tycka. I förra veckan presenterades nämligen en ny strategi, som innebär att bolaget fokuseras och att merparten av affärsområdet Media säljs. Till utbildningsverksamheten inom Media har en köpare redan uppenbarat sig och nu står driftsverksamheten på tur. Förhandlingar med intressenter har inletts.

Vad blir då kvar? Ett bolag som omsätter knappt 800 miljoner kronor i år, varav knappt hälften är projekttjänster, 30 procent är support- och underhållsavtal och 15 procent härrör från programvaror och licenser.

Den största verksamhetsgrenen, Design Management, handlar om it-system för att formge och ta fram nya produkter, inom exempelvis fordons- och telekomindustrin. Inom Product Lifecycle Management håller Addnodes system ordning på en produkt, från utveckling och tillverkning till försäljning och service. Bland kunderna finns bilföretag och medicinteknikföretag men även klädföretag. Affärsområdet Process Management sysslar bland annat med system som håller koll på dokument och lagrar dem, exempelvis åt myndigheter som försäkringskassan och polisen, eller bankerna. Det fjärde affärsområdet kallas Content Management. Verksamheten sysslar med lösningar för att presentera information, ofta på nätet. En kund är internetbanken Skandiabanken.

Med andra ord: Addnode är fortfarande en spretig verksamhet. Bolaget har ett tiotal självständiga varumärken. Även om en fortsatt fokusering är trolig får vi nog leva med en viss yvighet. Och faktum är att det inte är hela världen. Alla verksamheter som ska vara kvar har utvecklats bra med god tillväxt. Organiskt ökade försäljningen under tredje kvartalet med 15 procent. Rörelsemarginalen (ebita) nådde 10 procent under årets första nio månader. Det är inom målintervallet, som är en rörelsemarginal på 7-10 procent över en konjunkturcykel. Och då återstår det traditionellt starka fjärde kvartalet.

Aktien har stått emot hyggligt under hösten men är likväl ned nästan 20 procent i år. Kassaflödet är bra. Trots det är Addnode ett av börsens lägst värderade bolag. Justerat för nettokassan på 116 miljoner kronor är p/e-talet knappt 7 för nästa års vinst. Bolaget har också noterade aktier värda 20 miljoner kronor. Den starka finansiella ställningen bäddar för en trevlig utdelning till våren. Men någon extra slant, som det blev i fjol, bör vi nog inte hoppas på. Den nästa största aktieägaren, med 8 procent av aktierna, är den relativt färska vd:n Staffan Hanstorp. Att göra Addnode mer aktieägarvänligt står visserligen högt på hans agenda men han är tydlig med att fokus ligger på att förvärva och utveckla verksamheten, inte på att dela ut pengarna. Han kom in i bolaget när Addnode apporterade in hans bolag Technia 2004 och tog över som vd vid stämman i april i år.

Störst i ägarlistan är Bisnode, det bolag som Ratos misslyckades med sätta på börsen för någon månad sedan, ni minns. Det kan vara ett problem, posten om drygt 12 procent är en finansiell placering och därmed alltid till salu. Men Bisnodes vd Lars Save säger sig inte vilja sälja på de här nivåerna, han betecknar aktien som “gravt undervärderad”.

Addnode framstår som ett förhållandevis tryggt alternativ, även om det givetvis inte är immunt mot sämre tider. Kunderna är nordiska, finns i många segment – även i den offentliga sektorn. I många fall är kundrelationerna långa. Det finns ingen valutaexponering, USA-export eller dyra råvaror att oroa sig för.

Den här spretigheten kan ju faktiskt också kallas för diversifiering och läggas på pluskontot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.