Afv-portföljen Nyemission
Klockringning och varningsklockor
Åtminstone ett dussintal bolag har börsnoterats bara under november månad, varav Crunchfish, THQ, Alligator, Serneke och Volati varit mer omdiskuterade. Börsplus har skrivit om tre av dem, THQ, Serneke och Volati.
Efter ett ha tittat och tagit del i ett antal bolag och prospekt under hösten har vi konstaterat några saker:
- Att kvalitén på bolagen har varit allt annat än jämn. Bankerna uppvaktas var och varannan dag av bolag som vill till börsen. Många av bolagen uppfyller de nuvarande lagkraven för att finnas på börsen. Men att klara den gallringen är inte samma sak som ett de rakt igenom är kvalitetsbolag.
Men man bör att inte tacka nej till allt, dock vara kritisk och selektiv när man väljer. Dagens introduktioner till skyhöga värderingar kan man säkerligen fiska upp till låga värderingar när börsen tids nog sjunker.
Produktionssänkning av oljan
En viktig utveckling som det inte pratats så mycket om i Sverige är att oljepriset steg i samband med att oljekartellen Opec, nådde en oväntad överenskommelse om en produktionssänkning med 1,2 miljoner fat per dag. Samtidigt steg långräntorna på amerikanska statspapper. Brentoljan steg och ligger över 50 dollar och oljeaktierna tog ett skutt.
Överenskommelsen berör produktionskvoter för varje medlemsland för att få ner överutbudet på marknaden. Dock är det svårt att kontrollera hur mycket olja som verkligen produceras. I vissa länder kan det vara stor skillnad mellan verkligen och vad myndigheterna uppger.
Hur påverkar det finansmarknaden?
Aktier relaterade till energisektorn har gått upp på de asiatiska marknaderna. Samma reaktionerna på börserna i USA och Europa. Marknaden räknar med att oljepriset fortsätter upp, trots de många frågetecken som finns kring Opecs plan. Att långräntorna på amerikanska statspapper stiger tyder på förväntningar om att ett högre oljepris ökar inflationsförväntningar, som Donald Trump redan väckt med sina utlovade satsningar på infrastruktur.
Alla blickar går mot Rom
Den 4 december är det folkomröstning i Italien och då ska folket ta ställning till om premiärminister Matteo Renzis förslag om att förändra konstitutionen, för att få en starkare regering.
Förenklat innebär detta att senaten skulle få mindre makt och regionerna skulle ge upp befogenheter till staten. Det ökar möjligheten för landet att genomföra fler reformer. Att godkänna en lag från parlamentet tar 686 dagar idag och att påskynda denna lagstiftningsprocessen är en bakomliggande pusselbit till folkomröstningen.
Samtidigt är banksektorn fortsatt en huvudvärk. Italiens tredje största bank Monte Dei Paschi di Siena, som handelsstoppats ett antal gånger under hösten, är på väg att gå omkull. Förutom att BNP-tillväxten i landet inte vill ta fart har Italien EU:s näst största statsskuld, över 130 procent av BNP.
Vissa befarar att ett nej i folkomröstningen kan bli en katalysator för bankkollapser och kanske en återuppväckt EMU-kris. Det blir en spännande söndag med väntan på besked som kan påverka börserna rejält.
BÖRSPLUS RÅD
När vi nu stängt november månad så ser vi att utvecklingen för Börsplus råd är fortsatt goda. Köpråden går bättre än index och säljråden går sämre än index.
BÖRSPLUS PORTFÖLJ
Portföljen backade 0,3 procent under månaden jämfört med index som steg 2,4 procent. Framför allt gick Academedia, Bahnhof, Gränges, Ework och Studsvik sämre än Index. Moberg Pharma gladde oss med cirka 6 procent upp. Totalt i år är portföljen upp 20,1 procent jämfört med index som avancerat 2,2 procent.
Månadens förändringar:
RESURS BANK
Vi bytte nischbank från Hoist till Resurs. Transaktionen kommenteras i en tidigare fredagskrönika.
BYGGPARTNER
Vi tog hem vinsten i Apple vilket beskrivs i den här fredagskrönikan. Istället lämnade vi plats för att teckna Byggpartner som ska in på börsen nästa vecka.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.