Afv-portföljen
Börsplus portfölj: Ras i februari

Den snabba börsnedgången under sista veckan i februari satte sina spår i portföljen. Totalt backade portföljen 6,6 procent under februari. Det svider förstås men är långt ifrån någon unik nedgång. Så sent som oktober 2018 tappade portföljen ungefär lika mycket då mer ordinär konjunkturoro satte sitt grepp i placerarna.
I termer av smärta var nog också oktober 2017 var betydligt värre. Portföljen föll 5 procent och underpresterade därmed index med hela 7 procentenheter. Den gången var det innehav kopplade till svensk bostadsutveckling som rasade när marknaden för nyproduktion började svaja. I portföljen fanns bland annat ALM Equity och Lammhults.
I februari var portföljen tvärtom marginellt bättre än index som tappade 7,0 procent.
Det som ändå stör oss en smula är att vi inte fick bättre betalt för den mycket försiktiga, eller fega, mix vi haft. Kassa och kassaliknande innehav har stått för runt en tredjedel av portföljen.
Förutom kassan rör det sig om Swedol (7% av portföljen) som har ett bud på sig, Akelius D-aktie (3%) som är ett räntebärande instrument och vår kortning i H&M (2%) som ökar i värde när aktien går ned.
Lite förvånande är det att Akelius gått så pass svagt och är ned 11 procent under februari. Direktavkastningen har stigit till 6,0 procent. Räntorna pressas och centralbanker världen över säger mer eller mindre rakt ut att de står redo att göra sitt för att gjuta mod i allmänheten.
Men rent allmänt, ska riskpremien upp tycks det få stor effekt på preffar och liknande instrument med eviga löptider. Det är Akelius D ett exempel på.
Det fanns egentligen inga vinnare under månaden, men minst illa gick det för följande.
Månadens vinnare
- Swedol +0%
- Nordea -1%
- C-Rad -2%
Bankerna har fortsatt vara förhållandevis stabila. Det gäller även SEB som också finns i portföljen. SEB backade 4 procent.
Månadens förlorare
- Medistim -31%
- Traton -17%
- Nyfosa -17%
Här syns ett huvudskäl till den svaga månaden. Norska Medistim föll över 30 procent och detta är portföljens största innehav. Aktien hade en massiv kursuppgång i ryggen när börsen började rasa och som lök på laxen lämnade bolaget ett bokslut över 2019 som inte var superbra.
Siffrorna för Q4 ser rentav usla ut. Medistims försäljning av egna produkter minskar till exempel 7 procent i kvartalet och rörelsevinsten med 29 procent. Till bilden hör dock att jämförelsekvartalet var synnerligen starkt och spetsat med ovanligt stor utrustningsförsäljning som lyfte siffrorna till ohållbart höga nivåer.
Den låga värderingen i Traton har inte hjälpt lastbilsaktien mycket. Bolaget, som äger MAN och Scania, har under månaden presenterat planer på att förvärva amerikanska Navistar.
Månadens transaktioner
”Med tanke på att portföljen ligger 25 procent i kassa så står det högt på agendan att finna nya investeringar – eller öka i befintliga…”.
Så skrev vi i månadsrapporten för januari. Under månaden funderade vi på att ta en position i spelsektorn. En tanke var att köpa en bukett med 3–5 innehav i de mer slagna namnen, men delvis på grund av nyheterna kring Coronavirussituationen avvaktade vi. Det var bra. När börsen började gå ned passade vi dock på att göra en affär och köpte Tobii.
Detta har inte fått någon jättebra start utan aktien är ned 11 procent sedan inköpet.
Du kan se Börsplus portfölj här
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet. När depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Börsplus aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer