Utdelningsportföljen: Nya aktier inför ett osäkert år

2022 års utdelningsportfölj stod emot börsraset. Kommer 2023 års upplaga klara sig lika bra? Här är årets utdelningsaktier.   
Utdelningsportföljen: Nya aktier inför ett osäkert år - utdelningsportföljen
Utdelningsportföljen

Sedan 2017 har vi den här tiden just innan jul lanserat en utdelningsportfölj och i år blir inget undantag. De senaste åren har utdelningsportföljen varit Afv:s mest framgångsrika. 2022 års upplaga stod helt emot börsraset. Så det finns en del att leva upp till. Mer om tidigare upplagor av utdelningsportföljen finns i artikeln som länkas här intill.

Men fokus här och nu är på det nya, utdelningsportföljen 2023.

Först en kort repetition av varför vi sysslar med utdelningsstrategin. Grundidén är enkel. Nämligen att hög direktavkastning är en slags kombinerad värde- och kvalitetsfaktor som i bästa fall selekterar fram undervärderade aktier och därför en lovande bas att bygga en portfölj på.

Vi är dock smärtsamt medvetna om att en hel del värdefällor också fastnar i ett sådant ”utdelningsnät”. Liksom många mogna bolag som inte har annan användning för vinsten än att dela ut rubbet, varför de sällan är så värst bra placeringar.

Grundtanken är ändå att vår analysverksamhet ska kunna skilja agnarna från vetet.

4,5%-SPÄRREN

Metoden vi valt är att sortera ut alla nordiska aktier som klarar vårt 4,5%-test och sedan välja subjektivt bland dessa. Detta 4,5%-test består helt enkelt i att aktierna ska ge minst 4,5% i direktavkastning räknat på prognosen för nästa års utbetalda ordinarie utdelning. Prognoserna kommer från Factset.

I år är det 172 aktier som kvalar in på 4,5%-listan, enligt vår Factsetsökning. Hela listan finns att kika på i grafiken nedan.

Ovanligt många högutdelare

Antalet aktier på listan är rekordmånga. Nästan dubbelt upp mot fjolårets 95 högutdelare. Gissningsvis är orsaken att förväntningarna på 2022 års utdelningar inte speglar det kommande årets tuffa konjunkturutsikter, men det gör minsann aktiekurserna efter ett börsår som ser ut att sluta med en nedgång på runt 25%.

Områden där man hittar ovanligt hög direktavkastning i år är bland byggrelaterade bolag, inte bara de vanliga misstänkta som NCC och Peab utan också underleverantörer. Sällanköpshandeln är en annan sektor som sticker ut. H&M ger 5,5%, enligt prognos. Fler fastighetsbolag än vanligt på senare år dyker nu upp på 4,5%-listan.

Däremot är det klent med cyklisk industri. SKF kvalar in liksom några av stålbolagen men exempelvis inte Volvo som ingått i tidigare upplagor av vår portfölj.

Tre kategorier

Var fjärde bolag på 4,5%-listan spås sänka sin utdelning avseende vinståret 2023. Det tyder på att analytikerna tagit höjd för ett svårt år med dålig konjunktur och minskade vinster. Frågan är om de tagit tillräcklig höjd. Det återstår att se.

Vanligen komponeras portföljen med tre huvudingredienser, aktier med fast utdelning (D-aktier och preffar), stabila högutdelande storbolag och aktier där vi ser den höga direktavkastning som ett tecknen på väsentlig undervärdering. Tillsammans är tanken att detta ska ge en portfölj med både okej kassaflöde och värdeökningspotential.

Vi har en i vårt tyckte rätt defensiv uppställning i startportföljen även om några riktiga högriskplaceringar finns med också:

  • Vi skippar helt aktier med fast utdelning.
  • Teleoperatörer blir basvara bland stabila högutdelare.
  • Bland undervärderade aktier undviker vi alltför hög konjunkturrisk och svaga balansräkningar.

Stabila högutdelare

För tillfället är direktavkastningen ovanligt hög i teleoperatörerna som avslöjats som riktiga inflationsoffer under 2022. Se vår analys av Tele2, exempelvis. Vi har valt att ha med både Telia (inköpskurs 26,7 kr) och Tele2 (85,6 kr). Även Telenor är ett alternativ men mer snårigt med intressen i Asien.

Alla dessa bolag har för närvarande problem med elkostnader och tillväxt, men förväntningarna på att de ska hantera detta är också väldigt låga. Man får runt 10% i direktavkastning.

Övriga aktier i denna kategori blir Skanska (164,3 kr), Nordea (111,6 kr) och Securitas (86,7 kr).

Undervärderade (?) utdelningsaktier

  • Bredband2 (1,33 kr). Ett av de största bolagen på konsumentmarknaden för fiberbaserat bredband i Sverige. Har gjort satsningar på marknadsföring och företagstjänster som inte betalat sig under 2022, och redovisat pressade marginaler. Q4 ser också svagt ut. Men det finns stor potential om prisläget förbättras framöver. Ökad branschkonsolidering talar för det.
  • Raketech (17,2 kr). Marknadsför spelbolag via sajter som Casumo och Casinofeber. Fullständig missmatch mellan fundamental utveckling och värdering. Bolaget växte 14% organiskt senaste kvartalet och värderas till P/E 5-6. Vi tror inte på prognosen om 19% direktavkastning som finns i Factset. Men bra direktavkastning kan det bli. Att dela ut kan vara ett sätt att få placerarnas uppmärksamhet.
  • Nordic Waterproofing Group (142 kr). Det finns många billiga byggrelaterade aktier. NWG tillhör med EV/Ebit 11 (2023E) inte en av de allra lägst värderade. Men vi gissar att bolaget har lite extra stabilitet genom sin inriktning på renovering snarare än nyproduktion och kanske bättre inköpspriser om oljepriset faller. Huvudprodukten är takpapp som tillverkas på basis av en oljeprodukt. Det finns en budchans i och med att irländska byggmaterialbolaget Kingspan blev huvudägare i år. De äger 24% av aktierna.
  • MSAB (39 kr). Säljer dataprogram för att bevissäkra information ur mobiltelefoner. Polismyndigheter är typiska kunder. En affär som är notoriskt volatil men som inte borde vara överdrivet konjunkturkänslig. Marknaden växer 8-10% per år. Aktien värderas till 11-12 gånger rörelsevinsten. Det är mycket lägre än andra mjukvarubolag.
  • Hoist (26,7 kr). Ett bolag som köper förfallna lån och krediter från banker och sedan upphandlar inkassering av dessa. Veteraner från Intrum är VD och ordförande. Borde ha en konkurrensfördel i sin billiga och stabila finansiering (sparkonton) jämfört med aktörer som lånar pengar på obligationsmarknaden. Insiders köper mycket aktier, Hoist har vettiga ägare och börjar dela ut pengar 2023 enligt Factset. Nackdelen är en svag operativ rörelse under 2022 och komplex och regulatoriskt utsatt affärsmodell.

Hur det går för portföljen återstår nu att se. En första avstämningspunkt blir när bolagen kommer med sina utdelningsförslag i boksluten. Håll utkik efter uppdateringar i mailkorgen då. Fram till dess kan man hålla ett öga på portföljen på följande plats:

 

Följ Utdelningsportföljen här!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Utdelningsportfölj

Här hittar du alla portföljer