Utdelningsportföljen: Omtag efter inkassokollaps  

Utdelningsportföljen har haft ett kämpigt 2023 och ligger efter index. Så går det när man äger Intrum. Nu blir det omtag och nya aktier.
Volvo och Telia tillhör utdelningsaktierna som Handelsbanken gillar.
Volvo och Telia tillhör utdelningsaktierna som Handelsbanken gillar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Portföljen för 2023 startade de facto 22 december i fjol och har sedan dess gått upp med 1,2% i värde. Index har avkastat 6% inklusive utdelningar. Portföljen är alltså en bit efter index. Ser vi lite längre tillbaka så räddas siffrorna av den mycket fina avkastningen 2022 då bland annat LeoVegas-budet pumpade upp siffrorna. På 1 år är portföljen +13% mot 8,5% för OMXSGI.

Utveckling 2023 Avkast Y2D 2023, % Kommentar
XACT Nordisk Högutdelande +3,2 Nordiska storbolag. Afv har adderat betald utdelning till prisavkastningen.
Aktiespararna Direktavkastning A -2,7 Svenska storbolag. ”A” är det icke utdelande fondslaget.
Utd-portföljen +0,8 Ett väsentligt inslag småbolag.
OMXSGI 6,0

Utdelningsstrategin verkar generellt haft det tufft i år. Möjligen har de stigande räntorna gjort sparkontot till ett mer attraktivt alternativ för vissa investerare. En tung ”utdelningssektor” som telekom har dessutom varit förfärligt svag i år med kursras för flera operatörer.

Vi kan notera att populära utdelningsfokuserade fonder också haft svårt att matcha index i år, se tabellen här intill.

Inkasserade smärta

För portföljens del ligger dock underavkastningen i felaktiga aktieval. Det är särskilt beslutet att byta Hoist mot Intrum i mars som kostar oss. Intrum är nästan halverad. Men även idén att bygga portföljen på en grundplatta av ”stabila” och ”billiga” teleoperatörer har straffat sig med kursfall på 9% i Tele2 och 18% i Telia. Så vi kan inte skylla all dålig utveckling på att högre räntor gjort utdelningsaktier mindre attraktiva generellt sett eller på liknande skäl.

De bästa innehaven har varit MSAB, Raketech och Nordea. Även Bredband2 är nu på plus efter en stor kursuppgång efter bredbandsoperatörens halvårsrapport.

Bolag Avkast. %
Micro Systemation 44
Raketech 11
Nordea Bank 8
Bredband2 7
Securitas 3
Skanska -4
Ericsson -8
Tele2 -9
Telia -18
Intrum -49
Utd-portföljen 1
Index (OMXSGI) 6
Prisutveckling sedan 1/1-23. För portföljen och index avses totalavkastning.

Aktier som lämnar

Intrum ut. Kraschen i inkassokalkonen Intrum förklarar hela portföljens underprestation mot index. Det är bara att konstatera att vi gjorde fel på flera punkter när aktien köptes in, att styrelsen nu ställt in utdelningen för nästa år och att Intrum inte kan vara kvar i portföljen. Så den aktien säljs.

Raketech ut. Aktien har gått upp med 11% och dessutom betalat en utdelning på 3%. Godkänd avkastning. Under huven sker en hel del med växande tilläggsköpeskillingar och en rätt rejält förändrad intäktsmix. Bland annat mindre återkommande intäkter. Aktien är billig (P/E 8) men vi är inte helt bekväma med utvecklingen och säljer.

Telia ut. Kanske blir det fel att sälja nu. För egentligen borde Telia ha förutsättningar att bli okej. De rusande elpriserna som sänkte aktien i fjol har fallit tillbaka. Mediadelen kommer nog att avyttras. Besparingar är möjliga. Det är dock främst på nyckeltal som EV/Ebitda och direktavkastning som aktien framstår som billig. Däremot är P/E-talet 13 på nästa år. EV/Ebit 17. Uppåt 20x fritt kassaflöde. Inte alls prisvärt för ett icke-växande bolag.

Nytillskott

Ericsson mot Volvo. Ericsson värderas lågt på nästa års väntade vinster (EV/Ebit 6x) men då förutsätts att telekomleverantören kan öka sina marginaler rätt rejält. Frågan är om det går vägen. Volvo är mer kvalitativt med nästan lika låg värdering – men omvänd situation rent operativt. Toppvinst i år och nedgång 2024. Aktien är ändå för billig menar vi. Det talas också en del om strukturgrepp som att knoppa av anläggningsmaskinerna. Givet att Caterpillar värderas till P/E 13 och Volvo till P/E 11 kanske vore vettigt.

Bravida in. Installationskoncern som vi tror är ett exempel på ”bra bolag med tillfälliga problem”. Här är det svag byggkonjunktur vilket hittills mest märkts i avtagande organisk tillväxt. Organisk vinsttillväxt kan bli en utmaning kommande år, men Bravida genererar cirka 10% av börsvärdet i fritt kassaflöde årligen. En del går till utdelning. Aktien ger ca 4,8%. En del kan ledningen investera i förvärv vilket bygger upp vinsten.

Kopparbergs. Marginalerna kan förbättras nästa år när bolaget parerar kostnadsökningar med priser. Värderingen är lägre än normalt och som tidigare också klart lägre än större bryggerikoncerner. Bolaget är ingen förlorare på svag krona heller. Aktien ger 6% i direktavkastning på vår prognos.

Vi investerar ca 11 000 kr i dessa tre aktier (ca 10% vikt) och resterande likvider vilket ungefär motsvarar mottagna utdelningar i övriga aktier.

Du kan följa utvecklingen på Utdelningsportföljens hemsida.

KORT OM PORTFÖLJEN

Varje år sedan 2016 sätter Affärsvärlden ihop en utdelningsportfölj. Till den väljer vi ut ett antal aktier som alla har det gemensamt att de har extra hög direktavkastning.

Gränsen drar vi vid ”cirka 5%” i förväntad direktavkastning. I praktiken innebär det att en aktie ska förväntas ge minst 4,5% i direktavkastning för att kunna vara aktuell för Utdelningsportföljen.

Med en stor del av en godkänd totalavkastning redan hemma i form av utdelning så hoppas vi att portföljen ska stå sig bra avkastningsmässigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Utdelningsportfölj

Här hittar du alla portföljer