Börsplus portfölj: Upp i augusti

Drygt 3 procent steg portföljen under den sista sommarmånaden. Det var våra två norska medtech-bolag som agerade draglok.
Börsplus portfölj: Upp i augusti - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

Sommarbörsen kom att präglas mycket av nyheter kring handelskonflikten mellan USA och Kina. Augusti månad blev inget undantag. I skrivande stund verka optimismen om en rimlig förhandlingslösning ha övertaget, men det kan förstås ändras i en handvändning. Stockholmsbörsen sjönk något under månaden medan Börsplus portfölj steg med 3,5 procent.

De sista halvårsrapporterna dominerade nyhetsflödet på bolagsnivå. Månadens stora sak för portföljen var rapporten från Medistim. Det norska medicinteknikbolaget kunde för tredje rapporten i följd visa upp tillväxttal kring 20 procent – och dessutom med kraftigt förbättrade rörelsemarginaler. Aktien steg 30 procent under månaden och är nu det enskilt största innehavet med en portföljvikt på 10 procent. Trots uppgången tror vi att aktien har mer att ge.

Månadens vinnare

  • Medistim +30%
  • Context Vision +11%
  • Mekonomen +10%

Även det andra Oslo-noterade medicinteknikbolaget, Contextvision, kom med en bra rapport. Särskilt lönsamhetsmässigt vilket bidrog till ett lyft där.

Månadens tredje bästa aktien var Mekonomen. Bolaget har nu två stabila rapporter i ryggen efter dikeskörningen i vintras (vinstvarning, slopad utdelning). Börjar börsen tro att det värsta är över så borde det finnas utrymme för uppvärdering.

Månadens förlorare

  • Green Landscaping -11%
  • Doro -10%
  • Ework -6%

Green Landscaping kom med en halvårsrapport som inte alls gav det stöd vi hoppats för tesen att bolaget rör sig mot 7 procent i marginal. Men får vi tro ledningen var det en mer strikt tillämpad redovisning som spökade just i andra kvartalet. Stämmer det bör vi se en lönsamhetsmässig revansch i Q3. Slår detta in kan aktien komma igen, hoppas vi.

Doro har varit ett av våra sämre inköp hittills med en kursnedgång på 10 procent. Vårens oväntade vd-byte kanske skrämmer? Just idag meddelar bolaget att de gör ett förvärv inom trygghetslarm i England, vilket är i linje med den strategiska väg man vill vandra. Det är ingen jätteaffär. Bolaget omsätter knappt 80 Mkr. Men Doro noterar att den engelska marknaden är fragmenterad och vill fortsätta bygga upp denna gren av verksamheten. Något som på sikt bör vara bra för värderingen, som för övrigt är låg.

Transaktioner

Augusti bjöd på ganska stor aktivitet i portföljen, med ett sälj och tre inköp.

  • Sålt Securitas. Halvårsrapporten var dålig då löneökningar och tappade kontrakt i Europa kräver nya besparingar.
  • Köpt SEB. Vi fortsätter att tro på bank och lägger SEB till Nordea. Ingen superbra tajming kan tyckas när en ny bankskatt ser ut att vara i görningen.
  • Köpt Storytel. Ledande aktör inom ljudböcker – en nisch i strukturell tillväxt med lokala inträdesbarriärer. Vi tror värdet av att man kom överens med Bonnier om rättigheterna till deras material i Sverige underskattas av börsen.
  • Köpt Hembla. Ingen billig aktie, men bolaget kan driva substansvärdeökningar genom att renovera upp sitt bestånd. Med tiden borde aktien följa med upp av det skälet.

Portföljen är upp cirka 16,5 procent sedan årsskiftet. Det är cirka 3 procentenheter sämre än ett index som inkluderar utdelningar.

Vi får se om portföljen kan komma ikapp under sluttampen av 2019. Det väntar en del spännande saker, vet vi redan nu. Green Landscapings niomånadersrapport blir en, data ur Moberg Pharmas Fas 3-studie i USA (under Q4) blir en annan.

Börsplus portfölj hittar du här.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.