Säljer björnen och köper två småbolag

Aktiva portföljen släpper hedgeupplägget och köper två mindre bolag som båda har bra potential.
Säljer björnen och köper två småbolag - port_v44_17_binary_6881613.png

Stockholmsbörsen steg med 0,8 procent i förra veckan, vilket innebar den åttonde veckan i rad med stigande kurser. Aktiva portföljen tappade 0,3 procent.

Denna vecka genomförs en höststädning i portföljen, där vi klipper bandet med vår stora surdeg – den omtvistade positionen i Xact Bear. Redaktionens mer pessimistiska skribenter hade gärna behållit då de bara ser det som en tidsfråga innan börsen handlas på lägre nivåer. Samtidigt får man ibland inse att ”Markets can remain irrational longer than you can remain solvent”.

Aktiva portföljen påbörjade hedgestrategin våren 2015 då börsen framstod som dyr. Initialt var strategin riktigt framgångsrik, men på slutet har det kostat på att ligga med låg börsexponering. Facit sedan börstoppen våren 2015 är för Stockholmsbörsens del en uppgång med 17 procent, medan aktiva portföljen bara stigit med 3 procent.

Portföljen återgår nu till att fokusera på kärnverksamheten, bra aktiecase. Samtidigt kommer vi att fundera på hur vi framöver på bästa sätt kan ”förpacka” våra aktierekommendationer. En aktiv portfölj som handlar på några veckors sikt är en ganska smal produkt. Transaktionskostnaderna riskerar dessutom att bli höga om för många ska hoppa på och av en aktie samtidigt. Placeringshorisont och riskvilja skiljer sig också mycket åt mellan olika placerare. Kanske är lösningen flera portföljer med olika teman och strategier? Vi återkommer på den punkten.

Slutligen, vi har sagt det flera gånger tidigare, men det tåls att upprepas: portföljen lämpar sig bäst som inspiration och som ”bollplank”, snarare än något man följer slaviskt.

Denna vecka säkrar portföljen vinsten i SBB. Två kvartalsrapporter på raken har som förväntat bekräftat att samhälls- och bostadsfastighetsbolagets intjäningsförmåga och finansiella ställning stärks som planerat. Sentimentet i sektorn gör dock att aktien kan få svårt att röra sig uppåt i det korta perspektivet.

Portföljen tar samtidigt position i Actic Group, mest kända för att driva gym- och idrottsanläggningar vid simhallar runtom i Sverige. Affärsvärldens råd att teckna noteringen på 50,5 kronor i våras har så här långt haft en mycket svag utveckling. Aktien står mer än 20 procent under teckningskursen.

Första halvåret som noterat bolag har Actics organiska tillväxt varit klart godkända 4 procent och snittintäkten per medlem har ökat 13 procent. Vad som däremot varit en besvikelse är att bolaget tappat ungefär 3 procentenheter justerad ebitda-marginal, med ett utfall första halvåret på 16,1 procent mot 19,3 procent samma period i fjol. Affärsvärlden räknar även fortsatt med att Actic senast år 2019 taktar en ebitda-marginal i linje med målgolvet på 20 procent. Redan år 2019 kommer ev/ebit-multipeln att vara ensiffrig.

Vid tecknarådet såg Affärsvärlden fundamentalt stöd för en aktiekurs på 60 kronor. Det är över 50 procentig uppsida dit. Sedan dess har inga kända långtidsförutsättningar förändrats i större mån till det sämre, utan Actic förblir ett kapitallätt kassaflödescase i en konjunkturstabil tillväxtbransch som konsolideras. Aktiva portföljen tar position i Actic inför rapporten den 14 november.

Ny i portföljen är också Enea som levererade en stark niomånadersrapport. Aktien handlas kring ev/ebit 10 för 2018, mycket lågt för ett höglönsamt mjukvarubolag. Bolaget tog nyligen in nytt kapital i en riktad nyemission, vilket indikerar att nya förvärv kan komma när som helst. Samtidigt kan ett positivt utfall i tvisten med en av bolagets storkunder ge ordentligt kassaklirr. Vi gillar risk/reward och tar position.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets