Säljer och köper nytt

Efter ännu en ljummen rapport åker H&M ut. Ersätter gör ett bolag med tydlig medvind.
Säljer och köper nytt - port_v39_17_binary_6874775.png

För tredje veckan i rad utvecklades Stockholmsbörsen starkt. Uppgången stannade denna gång vid 2,1 procent. Aktiva steg med 0,1 procent. Bilfixarkedjan Mekonomen tillhörde vinnarna med en uppgång på 5,4 procent, utan att några nyheter presterats. Bäst var dock utvecklingen i fastighetsbolaget SBB, upp 9,4 procent.

I förra veckan ökade den högprofilerade finansmannen och styrelseledamoten Sven-Olof Johansson sitt ägande med nära 12 miljoner B-aktier. Johansson äger nu knappt 6 procent av kapitalet och knappt 7 procent av rösterna i SBB, enligt Holdings.

Samtidigt följdes förrförra veckans hybridobligationsemission för 400 miljoner kronor med en ny för 300 miljoner kronor. Förenklat har hybridobligationer blivit ett billigt sätt för SBB att stärka sin finansiella ställning, och att ta ned risken för stamaktieägarna. Parallellt ger SBB ut vanliga obligationer och lånar i bank till allt bättre villkor. Bolaget går nu snabbt mot en finansiell ställning i bättre delen av branschen.

Affärsvärldens grundcase i våras satte ett totalvärde på SBB om knappa 12 kronor per aktie utifrån nuvarande fastighetsklimat. Basaffären inom förvaltning av stabila fastighetsbestånd är värd runt 9,4 kronor. På det är den svårprognosticerade bostadsexploateringen i samarbete med kommuner värd minst 2,4 kronor. Marknadsförhållandena tillåter fortfarande den typen av värdering, även om fastighetsbranschen är långt ut på plankan vad gäller ränteutsikter och konjunktur. Oavsett så är SBB relativt sett ett av sektorns bästa aktiefynd.

Klädjätten H&M backade 3,7 procent efter en rapport som gjorde marknaden besviken. Även om resultatet kom in något över mycket lågt ställda förväntningar, var stigande varulager och kommentarer om en viss avmattning i försäljningen i slutet av september inte vad marknaden ville höra. Bolagets problem tycks större än vi räknat med och även om aktien kan vara intressant på sikt, så känns den kortsiktigt kall. Vi lämnar med en vinst på 0,5 procent.

Nordeas analytiker är inne på samma linje som Affärsvärlden i såväl medicinteknikbolaget Getinge som tobaksbolaget Swedish Match. I analyser som citerades av nyhetsbyrån Direkt höjdes riktkursen i Getinge från 180 till 194 kronor och i Swedish Match från 380 till 390 kronor. I tobaksbolaget såg Nordeas analytiker ett trendbrott på snusmarknaden, där alla de fyra stora aktörerna höjer priserna, något som inte hänt på sex år. I kombination med bolagets återköp ser analytikerna EPS-tillväxt på över 10 procent per år.

En del av likviden från H&M-försäljningen investeras i kosmetikaföretaget Oriflame, som fick en köprekommendation så sent som i nr 38/2017. Bolaget har fin försäljningsmedvind på tillväxtmarknader, potential att lyfta lönsamheten samt en värdering som är väl försiktig. Lägg därtill starka finanser och möjligheter till en generös utdelning i vår. Vi bedömer att aktien snart handlas över 300 kronor igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.