Aktieråd: Köpvärd norsk operatör

Telenors rabattvärdering är oförtjänt, menar Affärsvärlden som ger ett långsiktigt köpråd.
Aktieråd: Köpvärd norsk operatör - sigve-brekke-affarsvarlden-700_binary_6881148.png

KÖP Norska internationella storoperatören Telenors mål om en ensiffrig organisk tillväxt och fortsatta besparingar fram till 2020 kan realistiskt räknas hem.

Då värderas Telenor till ev/ebit 11 respektive 10 på Factsets analytikerkonsensus för 2017 och 2019. Det är klart lägre än alla stora Norden-noterade operatörer förutom Millicom, som Affärsvärlden upprepat köpråd för.

Ett Telenor med 20 procents kapitalförräntning som växer måttligt bör samtidigt värderas till minst ev/ebit 14. Det motsvarar en aktiekurs på 210 norska kronor, eller drygt 20 procent över analyskursen.

Ytterligare uppsida finns i balansräkningen. En belåning närmare måltaket på måttliga 2 gånger ebitda – istället för dagens låga 1 gånger – kan frigöra ytterligare 15–20 procent av börsvärdet för extrautdelning eller återköp. Därtill finns möjligheter att plocka fram minst lika mycket genom att sälja av och sedan hyra in delar av koncernens lågt bokförda fastigheter samt mobil- och marknät.

Telenors bas är högavkastande defensiva operatörs- och sändningskassaflöden. Addera tillväxtmöjligheter från att hälften av intäkterna redan kommer från unga asiatiska befolkningar, digitala framtidsaffärer, en onödigt försiktig balansräkning och en aktie med sektorrabatt.

Affärsvärlden ger Telenor långsiktigt köpråd.

Detta är en kortversion av Norsk operatör i fin form Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.