Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analyshus: Starbreeze säljer bort stor potential

2019-02-12 12:26
Starbreezes huvudkontor. Foto: Janerik Henriksson / TT

Trots att försäljningen av System Shock 3 kan ge ett välbehövligt kassatillskott är affären negativ för den framtida potentialen i Starbreeze. Det skriver Redeye i en kommentar. 

Spelutvecklingsbolaget har meddelat att förlagsrättigheterna till spelet System Shock 3 säljs tillbaka till Otherside Entertainment. Bolaget förväntar sig att få full ersättning för de kostnader bolaget har haft i samband med utvecklingen av spelet.

Starbreeze har tidigare meddelat att bolaget ska fokusera på kärnverksamheten, spelutveckling och förlagsverksamhet. 

"Enligt våra estimat är det System Shock 3 som skulle stå för den större delen av intäkterna och även lönsamheten de närmaste två åren. Vi tycker också att affären talar emot bolagets strategi att fokusera på kärnverksamheten, det vill säga spelutveckling och förlagsverksamhet", resonerar Redeye. 

"Nu säljer bolaget nämligen tillbaka det största potentiella guldkornet i förlagsverksamheten. Om bolaget planerar en större nyemission är det just System Shock 3 och Payday 3 som investerare borde vara intresserade av", tillägger analystjänsten. 

Redeye tror att affären kan vara en effekt av att Starbreeze ligger i en företagsrekonstruktion och därmed enligt avtalet har en skyldighet att låta Otherside Entertainment köpa tillbaka rättigheterna. 

"Nu har det gått lite drygt två månader sedan Starbreeze ansökte om företagsrekonstruktion. Att bolaget inte har lyckats sälja någon av de större tillgångarna inom VR eller Dhruva Interactive är inte bra, då det är detta som är prioriterat", konkluderar analystjänsten. 

Aktien är i skrivande stund upp med 8,2 procent.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom