Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bitter grannfejd i Asien hotar telefonjättar

2019-07-09 14:52
Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Den diplomatiska konflikten mellan Japan och Sydkorea hotar att rubba den globala produktionen av smarta telefoner.

Globala teknikjättar som Apple och Huawei är beroende av chip från sydkoreanska Samsung Electronics och SK Hynix som drabbats av Japans exportrestriktioner.

Restriktionerna på komponenter som används vid tillverkningen av skärmar och chip till smarta telefoner infördes i förra veckan efter det att den långdragna konflikten kring tvångsarbete och övergrepp mot sydkoreanska kvinnor under Japans ockupation av Sydkorea trappats upp.

Japans handelsminister Hiroshige Seko hävdar att restriktionerna inte strider mot världshandelsorganisationen WTO:s regelverk och hotar med ytterligare åtgärder beroende på Sydkoreas reaktion.

Sydkoreas president Moon Jae har krävt att sanktionerna ska hävas och hotat med motåtgärder för de skador de japanska restriktionerna orsakat sydkoreanska företag.

Sydkoreas näringsminister uppmanar samtidigt Japan att sluta upp med ogrundade påståenden och avfärdar japanska mediers rapporter om att Sydkorea exporterat vätefluorid, vilket bland annat kan användas i kemiska vapen, till Nordkorea.

Sydkorea planerar även att anmäla restriktionerna till WTO.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom