Bolåneaktie ej värd risken

Affärsvärlden ser fortsatt läge att kliva av Swedbanks högt värderade och alltmer riskfyllda svenska bolånevinster.
Bolåneaktie ej värd risken - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

SÄLJ På kombinationen störst exponering mot den svenska bolånetryckkokaren och en aktievärdering i Europatopp fick sparbanksrörelsens produktbank Swedbank säljråd redan i nr 23/2017. Aktien har sedan dess tappat 3 procent inräknat utdelning. Det är klart bättre än storbankskollegorna och något sämre än börsen.

Det förvånar att aktien inte prisat in mer risk. Stockholms heta bostadsrättsproduktion gick från oroande hybris våren 2017 till fastfrusna projekt i höstas, med spridningsrisk mot andrahandsmarknaden som sannolikt bara setts oro- och tvivelfasen av. Swedbank försvarar sin 24-procentiga andel inom svenska bolån och har 3 av 5 utlånade kronor mot bolån samt bostadsrättsföreningar. Därtill är banken en betydande långivare i fastighetssektorn.

Swedbanks kapitalisering skulle därmed ha varit mest skönmålad under FI:s nya förslag att öka riskvikten på bolån i storbankernas kapitaliseringsnyckeltal. För även om kapitalkravet blir ungefär detsamma i kronor så skulle de risktviktade tillgångarna, som Swedbanks kapital ska stödja, räknas upp. Konsekvensen kan bli att krockkudden för utdelningen – den just nu 7-procentiga direktavkastning som varit huvudlockelsen till aktien –  minskar snabbare vid en bostads- och fastighetskris.

Swedbanks egenkapitalvärdering på p/b 1,7 är en fortsatt tydlig premie mot de nordiska storbankskollegernas p/b 1,2–1,4, och en än större premie mot större systemviktiga banker på kontinenten. Premien bygger på att Swedbank fortsätter leverera i närheten av sitt höga 15-procentiga avkastningsmål på eget kapital, ROE.

Swedbanks ROE bygger i sin tur på bibehållen andel och lönsamhet inom svenska bolån, fortsatt gynnsamt finansieringsklimat för företag, stora kostnadsbesparingar från digitalisering samt obefintliga kreditförluster. Med andra ord: inga unika faktorer som skyddar vid en inbromsning.

Affärsvärldens syn på Stockholmsbörsens bolånebank nummer ett är oförändrad. Sälj i tid, för vägen framåt är inte värd de uppbyggda riskerna.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Bankens styrka överskattasSwedbank har kortsiktigt klarat sig bättre än övriga storbanker i bostadsfrossans första fas. Det ger fortsatt utmärkt läge att kliva av högt värderade och alltmer riskfyllda svenska bolånevinster..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco